1918. gada 3. martā. Brestas miers sašķeļ Latviju 0

Pirms 100 gadiem Vācija un tās sabiedrotie – Austroungārija, Turcija un Bulgārija – parakstīja ar lieliniecisko Padomju Krieviju Brestļitovskas jeb Brestas mieru, kas nozīmēja Krievijas izstāšanos no Pirmā pasaules kara, pēc būtības kapitulāciju.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem
Kokteilis
Numeroloģijas tests: aprēķini savu laimīgo skaitli un uzzini, ko tas par tevi atklāj
RAKSTA REDAKTORS
VIDEO. “ASV aizliedz ar likumu, Latvijā tirgo uz katra stūra!” Brīdina par zīdaiņiem bīstamām precēm 13
Lasīt citas ziņas

Tā zaudēja 27% agrākās impērijas saimnieciski izmantojamo teritoriju, kurās dzīvoja ap 25% agrākās impērijas iedzīvotāju, trešdaļa lauksaimniecības aramzemes un puse rūpnieciskā potenciāla.

Latvijai Brestas miers bija īpaši sāpīgs, jo tas sašķēla zemi un lika šaubīties, vai Latvija jelkad kļūs par vienotu teritoriju. Rīga kopā ar Zemgali un un Kurzemi tika pilnībā atdalīta no Krievijas; Vidzemi pagaidām kontrolēja vācu spēki; Latgale, kaut formāli kopā ar Vitebskas guberņu skaitījās piekritīga Krievijai, reāli ietilpa vācu okupācijas zonā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Zīmīgi, ka latviešu lielinieki ar Pēteri Stučku priekšgalā izturējās vienaldzīgi pret Latvijas sadalīšanu un pret to neiebilda, jo gaidīja “vispasaules revolūciju”, kas tāpat nojaukšot visas robežas, kamēr LPNP iesniedza protestu vācu varasiestādēm, norādot, ka Brestas miers ir “varmācības akts”, kas apdraud latviešu kā tautas eksistenci.

Brestas miers tikai īslaicīgi atbilda kā lielinieku, tā vāciešu vajadzībām – pirmajiem tas deva atelpu un iespēju koncentrēt spēkus iekšējās “kontrrevolūcijas” apspiešanai, otrajiem – pārtraukt karu Austrumu frontē un pievērsties Rietumu frontei. Tomēr ilgtermiņā vienošanās bija neērta abām pusēm un novembrī tā zaudēja spēku līdz ar Vācijas sakāvi.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.