Britu Pirmā pasaules kara laiku “C.M.B.” tipa torpēdkuteris.
Britu Pirmā pasaules kara laiku “C.M.B.” tipa torpēdkuteris.
Britu Pirmā pasaules kara laiku “C.M.B.” tipa torpēdkuteris.

1919. gada 18. augustā. Pārdrošs uzbrukums Kronštatei 0

Pirms 100 gadiem, agrā rītā Baltijas jūrā izvietotās Lielbritānijas karaflotes torpēdkuteri veica riskantu un pārdrošu uzbrukumu lielinieciskās Krievijas karaflotes bāzei Kronštatei.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 63
Kāda būs Ukraina 5-10 gadus pēc kara? Zelenskis aicina nefantazēt, bet divas lietas viņš apsola
Lasīt citas ziņas

Tumsas aizsegā septiņas “C.M.B.” tipa torpēdlaivas iekļuva Kronštates ostas akvatorijā un izšāva torpēdas pret tur pietauvotajiem kuģiem.

Lai novērstu pretinieka uzmanību no ūdeņos notiekošā, īsi pirms torpēdlaivu uzbrukuma uzlidojumu Kronštatei veica vairākas britu lidmašīnas, kuru iesaistīšana atbilstoši tā laika aviācijas tehniskajām iespējām gan bija drīzāk demonstratīva.

CITI ŠOBRĪD LASA

Angļu mērķis bija izsist no ierindas lielākos bijušās Krievijas impērijas karakuģus, kas lielinieku rokās varēja radīt nepatikšanas britu flotei Baltijā, apdraudēt Igaunijas piekrasti, kā arī rudenī ieplānoto Judeniča balto armijas uzbrukumu Petrogradai.

Ar torpēdām no ierindas tika izsisti un ostas ūdeņos daļēji nogremdēti trīs lieli kuģi – peldošā noliktava “Pamjatj Azova”, līnijkuģi “Petropavlovsk” un “Andrej Pervozvannij”. Briti operāciju uzskatīja par veiksmīgu, jo uzdevums bija izpildīts, kaut gan zaudētas tika trīs torpēdlaivas no septiņām – divas nogremdēja lielinieku kuģu artilērija, bet vienu briti iznīcināja paši, jo tā bija smagi bojāta, operācijas sajukumā saduroties ar citu.

Dzīvību tāpat zaudēja 15 britu jūrnieki, bet 11 krita gūstā. Tomēr briti to uzskata par vēsturē vienu no spožākajām savas flotes operācijām. Turklāt tobrīd tai bija spēcīgs psiholoģiskais efekts, kaut politiskās aprindas Londonā akciju uzskatīja drīzāk par nevēlamu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.