Liepāja ap 1918. gadu.
Liepāja ap 1918. gadu.
Liepāja ap 1918. gadu.

1919. gada 28. janvārī. Valdības sēdes trijatā 0

Pirms 100 gadiem Liepājā uz sēdi trīs (!) cilvēku sastāvā sanāca Latvijas Pagaidu valdība.

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 13
Kokteilis
FOTO. Ieva Brante demonstrē lielisku veidu, kā parādīt krāpniekiem viņu īsto vietu
Jau rīt Krievijas raķetes var lidot uz jebkuru valsti. Zelenskis par iespējamiem draudiem Eiropai
Lasīt citas ziņas

Tika spriests par jauniem nodokļiem nekustamajam īpašumam. Visi pārējie valdības locekļi, arī valdības galva Kārlis Ulmanis, tikmēr bija devušies uz Rietumeiropu kārtot Latvijas starptautiskās atzīšanas lietas un meklēt palīdzību neatkarības noturēšanai.

Līdz janvāra vidum Liepāju, neticot, ka pilsēta paglābsies no lielinieku uzbrukuma, bija pametusi ne tikai lielākā daļa valdības, bet arī Tautas padomes locekļi, ierēdņi un augstākie virsnieki.

CITI ŠOBRĪD LASA

Bēgšana uz Vāciju un tālāk tika noformulēta un attaisnota dažādi, taču tas nemainīja būtību. Pilsētā drosmīgi turpināja strādāt tikai trīs ministri: iekšlietu ministrs Miķelis Valters, apsardzības ministrs Jānis Zālītis un satiksmes un darbu ministrs Teodors Hermanovskis.

Pēc Pētera Stučkas lielinieku panākumiem un Rīgas ieņemšanas pat 18. novembra Latvijas dibinātāju aprindās 1919. gada janvārī brieda uzskats, ka pašā Latvijā vairs nekas lietas labā nav darāms un valdībai jāpārceļas uz ārzemēm, jāpanāk Latvijas valsts juridiskā atzīšana Parīzes miera konferencē.

Pagaidu valdības sēdes trijatā, valsts kancelejas pārvaldniekam Dāvim Rudzītim protokolējot, turpinājās līdz februāra vidum.

Tikai tad Liepājā sāka atgriezties arī pārējie valdības locekļi. 2. martā ieradās Ministru prezidents Ulmanis. Varēja atsākties pilnvērtīgs valdības darbs.