Bermontiešu Lietuvā atstātās lidmašīnas.
Bermontiešu Lietuvā atstātās lidmašīnas.
Bermontiešu Lietuvā atstātās lidmašīnas.

1919. gada 30. novembrī. Bermontiādes noslēgums 0

Pirms 100 gadiem Pāvela Bermonta armija tika faktiski pilnībā izspiesta no Latvijas teritorijas uz Lietuvu un izklīdināta. Tās demoralizētās paliekas atkāpās uz Vāciju, pa ceļam iesaistoties sadursmēs ar lietuviešu karaspēku, kur cieta galīgu sakāvi.

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa.” Vai varētu aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri? 400
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 65
Lasīt citas ziņas

Arī Latvijas armija ar Lietuvas valdības atļauju vairākās vietās pārkāpa robežlīniju, ieņemot, piemēram, Mažeiķu dzelzceļa mezglu un Palangu.

Pavēli apturēt bermontiešu vajāšanu Latvijas armijas pavēlniecībā deva tikai 3. decembrī, kaut Sabiedroto kontroles komisija vācu karaspēka evakuācijai no Baltijas jeb tā sauktā Nisela komisija izbeigt karadarbību bija pieprasījusi jau novembra beigās, jo vēlējās diplomātisku risinājumu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Britiem un frančiem šķita svarīgi saglabāt Bermonta karaspēka paliekas, lai tās vajadzības gadījumā varētu izmantot pret lieliniecisko Krieviju. Savukārt latvieši un lietuvieši nevēlējās rimties, pirms bermontiešu vācu daļas nebija pilnībā izklīdinātas, kas neoficiālā līmenī tika akceptēts arī sabiedroto virsniecības aprindās.

Daļa no Baltijas padzīto Bermonta karaspēka vāciešu, atgriežoties civilajā dzīvē, iekļāvās Vācijas labējo radikāļu strāvojumā, no kura izauga nacionālsociālisms.

Savukārt Bermonta krievu karotāji kādu laiku saglabājās kā “Krievu vienība Vācijas teritorijā”, līdz šī kustība izira.

Precīzu ziņu nav, taču lēš, ka 1919. gada rudens notikumos dzīvību zaudēja ap ap 5000 bermontiešu un ap 2000 Latvijas armijas karavīru. Latvijas armija bermontiādes laikā izveidojās kā vairāk par 70 tūkstošu vīru liels, tehniskajā ziņā samērā labi apgādāts militārs spēks.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.