1923. gada 23. oktobrī 0

Pirms 90 gadiem, 1923. gada 23. oktobrī, vācu komunistu kaujinieki Ernsta Tēlmaņa vadībā sāka uzbrukumu policijas iecirkņiem Hamburgā absurdā cerībā, ka viņiem sekos visi Vācijas ”darbaļaudis” un sākies kas līdzīgs 1917. gada oktobra revolūcijai Krievijā.

Reklāma
Reklāma
TV24
Šoreiz “šefs” ir pielaidis kolosālu kļūdu. Vai Krievijas elite patiesībā gaida Putina nāvi? 41
RAKSTA REDAKTORS
“Šorīt viņi tur stāvēja vairāk nekā pusstundu, diskusijas bija skaļos toņos” – jautājam instruktoram, kuram no šoferiem šādā situācijā ir priekšroka 3
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
Lasīt citas ziņas

No militārā viedokļa bezjēdzīgā Hamburgas sacelšanās tika apspiesta faktiski jau tās pašas dienas vakarā. Dumpis prasīja ap simts cilvēku dzīvību, bet 300 tika ievainoti. Upuru skaitā bija 17 policisti, 24 komunistu kaujinieki un 61 civiliedzīvotājs. Policija arestēja ap 1400 personu. Hamburgas sacelšanās jo­projām uzdod vēsturniekiem daudz jautājumu, taču tiktāl ir skaidrs, ka tās režisori nāca no padomju Krievijas un dumpja praktiskajā sagatavošanā bija iesaistīti čekisti, tostarp latvieši. Plānā par ”vispasaules proletārisko revolūciju” Vācija ieņēma svarīgu vietu. Bija cerības, ka līdz ar to kapitālisms sagrūs visā Eiropā.