1925. gada 15. maijā 0

Pirms 90 gadiem, 1925. gada 15. maijā, Liepājā piedzima biologs Ernests Foldāts, pasaulē pazīstamais botāniķis un orhideju pētnieks.

Reklāma
Reklāma
TV24
Šoreiz “šefs” ir pielaidis kolosālu kļūdu. Vai Krievijas elite patiesībā gaida Putina nāvi? 41
RAKSTA REDAKTORS
“Šorīt viņi tur stāvēja vairāk nekā pusstundu, diskusijas bija skaļos toņos” – jautājam instruktoram, kuram no šoferiem šādā situācijā ir priekšroka 3
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
Lasīt citas ziņas

Otrā pasaules kara gados ģimnāzistu Foldātu iesauca latviešu leģiona 15. divīzijā. Tas mainīja visu viņa dzīvi. Kara beigas puisis sagaidīja Vācijā, uzturējās latviešu bēgļu nometnēs, bet 1948. gadā agrākais leģionārs pārcēlās uz Venecuēlu, kur pavadīja lielu mūža daļu. Viņš nodevās bioloģijas studijām kā Venecuēlas, tā ASV augstskolās. Par Foldāta doktora darba tematu kļuva Venecuēlas orhidejas. Pētījumu rezultāts bija 70 jaunu orhideju sugu atklāšana, kā arī vairāk nekā 1000 orhideju sugu apraksts piecsējumu grāmatā ”Venecuēlas orhideju flora”. Par savu veikumu zinātnieks saņēmis daudzas atzinības Venecuēlā un tāpat rietumvalstīs. Foldāts izpelnījās dažādus administratīvos amatus Venecuēlas augstskolās un pētniecības iestādēs. Dzimteni viņš atkal apmeklēja 1990. gadā, kādu brīdi nostrādājot par LU Bioloģijas fakultātes vieslektoru, kā arī dāvinot orhideju stādus LU Botāniskajam dārzam un Latvijas Nacionālajam botāniskajam dārzam.