1926. gada 2. augustā 1

Pirms 90 gadiem, 1926. gada 2. augustā, “Jaunākās Ziņas” par negaidītām pārvērtībām leģendārā Rīgas mākslinieka Voldemāra Irbes jeb Irbītes ārienē:

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa,” plāno aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri 382
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 30
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns 19
Lasīt citas ziņas

“Rīdzinieki bija apraduši, kad viņš skrēja sīkos rikšos pa dubļainām vai sniega pieputinātām ielām netīrām kājām. Neviens tam vairs nepievērsa uzmanību. Tagad viņu sastapu sestdien pilnīgi pārvērtušos. Ja viņš pats nebūtu pieskrējis un uzrunājis: “Kungs, redzat kāds es tagad izķēmots,” varētu to noturēt par strādnieku zaļā kreklā. Tikai kailās kājas, kuras jau atkal palikušas netīras pēc lielās beršanas pirtī, liecina, ka tas ir tas pats vecais Irbe.” Izrādījās, ka policisti Irbīti kārtējo reizi ar varu aizveduši uz pirti, nofrizējuši un noskuvuši, vecās drēbes sadedzinot un iedodot jaunas. Talantīgais, taču īpatnējais mākslinieks bija sašutis, ka “brīvā Latvijā tāda varmācība var notikt”. Policistiem viņš ļāvies tikai tādēļ, ka baidījies no ieslodzīšanas “trakonamā”. “Mājās Irbītem ir veca māte, kura ar dēlu pastāvīgi rājas tīrības dēļ,” zināja laikraksts. Pats gleznotājs vēlējās dzīvot askētiski “kā Kristus”.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.