1927. gada 4. jūlijā 0

Pirms 90 gadiem “Jaunākās Ziņas” vērsa lasītāju uzmanību uz alkoholisko konfekšu izplatīšanos Rīgas tirgotavās un izklaides vietās: “Saldumu fabrikas izgatavo bonbongas, kuras vidū pildītas ar alkoholu, pie tam stiprā atšķaidījumā. Ir bonbongas, kuras mākslīgi no ārienes izskatās pēc dažādiem nevainīgiem priekšmetiem – pēc sirdīm, eņģelīšiem, acīm, īkšķa, bumbieriem, riekstiem utt. Jūs varat viņas atrast jebkurā dansigā (deju restorānā) un krogā pēc plkst. 10 vakarā. Divdesmit šādu ar spirtu pildītu bonbongu ir tikpat kā kortelis šnabja. Spirtotās bonbongas ēd par galvas sāpēm alkohola apkarošanas kuratoriem. Daži no viņiem, noskatījušies, kā cilvēki no bonbongām apreibst, sākuši pētīt, kas tās par izdevīgām bonbongām. Sevišķi tagad vasaras laikā radušies donžuāni, kas ar saldumos apslēpto alkoholu apreibina pusaudžu skuķes. Rīgā jau atrasti vairāki kioski, kas tieši specializējušies uz šīm bonbongām.” Arī iepriekšējos gados Latvijas presē skanēja balsis, kas apsūdzēja tirgotājus un konditorus, kuri izplatot konfektes – mūsdienu “Prozīt” ekvivalentus –, un mudināja attiecināt uz tām tādus pašus ierobežojumus kā uz alkohola tirgošanu. Pudelīšveidīgos vai bļodiņveidīgos saldumus uzskatīja par pēckara (pēc Pirmā pasaules kara) izgudrojumu, jo agrāk tādās konfektēs esot bijis vien “dažas piles” ruma vai konjaka, bet nu varot noreibt jau no piecām sešām šokolādes “pudelītēm”!

Reklāma
Reklāma