Olga Lisovska (1928 – 2015)
Olga Lisovska (1928 – 2015)
Olga Lisovska (1928 – 2015)

1928. gada 4. augustā. Pirms 90 gadiem dzimusi dzejniece Olga Lisovska 0

Pirms 90 gadiem Jaunpiebalgas pagastā laukstrādnieku ģimenē piedzima dzejniece un atdzejotāja no angļu, krievu, dāņu, čehu un slovāku valodām Olga Lisovska.

Reklāma
Reklāma
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 154
Kokteilis
Magnētiskās vētras 2024. gada aprīļa beigām – visbīstamākās dienas
Lasīt citas ziņas

Viņas dzeja un atdzejojumi dzirdami vairākos desmitos savulaik populāru estrādes dziesmu, tostarp Jāņa Sildega, Borisa Rezņika, Aleksandra Kublinska komponējumos.

Plaši pazīstama ir “Turaidas Rozes” dziedātā Imanta Kalniņa “Mežā”, kas ir indiešu dzejnieces Sarodžini Naidu vārsmu atdzejojums.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kā atzīmējusi muzikoloģe Daiga Mazvērsīte: “Olgas Lisovskas dzeja ir silta, sirsnīga, patiesīga, spožuma un kliedzošas oriģinalitātes tajā nav. Daudzos dzejoļos jūtama saikne ar tautasdziesmu, tautas pagātni.”

Lisovskas pirmais dzejolis “Vecmāmuļas pavasaris” publicēts laikrakstā “Padomju Jaunatne” 1950. gadā, bet pirmais dzeju krājums – “Priede kalnā” iznāk 1959. gadā.

Kritika par to rakstīja: “Grāmatā apdziedāts dažādu profesiju darba cilvēks, darba smagums un skaistums. Liriķes balss ir klusa un kautra, cilvēka dzīvi viņa skata tuvās paralēlēs ar norisēm dabā, kā arī pagātni atceroties”.

Kopumā Lisovskai izdoti 12 dzejas krājumi un viena izlase.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.