1933. gada 23. aprīlī 0

Pirms 80 gadiem, 1933. gada 23. aprīlī, Rundāles pils pārgāja Latvijas Izglītības ministrijas īpašumā, kas iezīmēja ēkas kā arhitektūras pieminekļa apzināšanu un pakāpenisko atdzimšanu.

Reklāma
Reklāma

 

“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa,” plāno aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri 69
RAKSTA REDAKTORS
“Šis nav pirmais signāls, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā” – Horens Stalbe atklāti par sajūtām pēc piedzīvotā uzbrukuma benzīntankā 80
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns 19
Lasīt citas ziņas

Pirmajā pasaules karā un bermontiādes laikā izpostītā, bez saimnieka palikusī pils 1923. gadā daļēji tika atvēlēta skolas vajadzībām, bet daļā iemitinājās Kara invalīdu savienības kolonija. Bojāejas procesu gan tas apturēt nevarēja, un 1933. gada 9. maijā avīze “Pēdējā Brīdī” konstatēja: “Agrākie pils nomnieki – kara invalīdi – pili stipri nolaiduši un sabojājuši vairākas telpas. Tagad jau uzsākti pils remonta darbi.” Rundāli īpašā braucienā pa Zemgali apmeklēja valdības locekļi, kas nolēma, ka pils reprezentācijas telpas jāatjauno agrākajā spožumā. Bija domāts, ka centrālajā pils daļā būs Valsts prezidenta vasaras rezidence. Kalpotāju spārnā – pamatskola, bet pārējā daļā – muzejs ar hercoga Jēkaba laikmeta ekspozīciju. Šiem plāniem līdzekļu trūkuma dēļ nebija lemts īstenoties.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.