1934. gada 4. jūlijā 0

Pirms 80 gadiem, 1934. gada 4. jūlijā, kļuva zināms, ka igauņu ūdenslīdēji pie Vormsi salas atraduši angļu tvaikoņa ”Serbino” vraku, no kura izcelts Rīgā reiz stāvējušais piemineklis Pēterim I.

Reklāma
Reklāma
Aivars Lembergs sašutis par kārtējo slogu uz Latvijas patērētāju kakla: “Tā mēs iegriezām Krievijai – pērkam dārgākus dārzeņus no Krievijas”
Kokteilis
Numeroloģijas tests: aprēķini savu laimīgo skaitli un uzzini, ko tas par tevi atklāj 10
Kokteilis
VIDEO. Soctīklu hits – Ogres mērs Helmanis “mērojas spēkiem” ar Andri Kiviču: “Viņš ar to roku varēs tikai pačurāt” 2
Lasīt citas ziņas

Trīs tonnas smago cara jātnieka statuju, kā zināms, uzstādīja 1910. gadā. 1915. gada vasarā, vācu armijai tuvojoties, Krievijas varasiestādes pavēlēja evakuēt no Rīgas visu vērtīgāko. ”Serbino” iekrāva rūpnīcu iekārtas, baznīcas zvanus, bet no postamenta nocelto Pēteri I Daugavmalā nogādāja ar 26 zirgiem. Kuģis uzņēma kursu uz Pēterburgu, taču pie Igaunijas krastiem to torpedēja vācu zemūdene. Latvijā tikmēr teju 20 gadu dominēja uzskats, ka Pēteri I kaut kur nozūmējuši vācieši. Igauņu ūdenslīdēju uzņēmums gan zināja, ko darīt ar metālietilpīgajiem Rīgas zvaniem un darbagaldiem, taču bronzas pieminekli piedāvāja iegādāties Rīgai. Pilsēta jūlija beigās to izjauktā veidā arī nopirka par 13 tūkstošiem latu kā ”tūristu pievilkšanas līdzekli”.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.