1935. gada 24. jūlijā 0

Pirms 80 gadiem, 1935. gada 24. jūlijā, ASV Ilinoisas un Viskonsinas štatus skāra karstuma un putekļu vētru maksimums – Čikāgā gaisa temperatūra paaugstinājās līdz +43 ºC.

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa,” plāno aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri 69
RAKSTA REDAKTORS
“Šis nav pirmais signāls, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā” – Horens Stalbe atklāti par sajūtām pēc piedzīvotā uzbrukuma benzīntankā 80
Atradusies pirms 13 gadiem pazudusi meitene, kura savulaik neatgriezās mājās no skolas 13
Lasīt citas ziņas

Tā bija tikai epizode gadiem ilgajā ekoloģiskajā katastrofā, kas skāra kopumā 400 tūkstošus kvadrātkilometru visā ASV un vēsturē pazīstama kā “Putekļu katls”, oriģinālā “Dust bowl”. Katastrofālo karstuma viļņu pastiprinātās smilšu un putekļu vētras burtiski apraka veselas fermas. Iemesls bija cilvēka nepārdomātā lauksaimnieciskā darbība, augsnes erozija ASV un Kanādas prēriju rajonos un ekoloģiskā līdzsvara izjaukšana kā sekas. Vispostošākie “Putekļu katla” gadi bija 1934. un 1935., taču Amerika no šīs katastrofas turpināja ciest līdz 1940. gadam. Pa šo laiku daudzos štatos vēja erozijā tika zaudēti līdz 75% auglīgās zemes virskārtas. Tūkstošiem fermeru izputēja un bēga uz citiem reģioniem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.