Trokšņa avots pilsētās – piena rati.
Trokšņa avots pilsētās – piena rati.
Trokšņa avots pilsētās – piena rati.

1936. gada 12. maijā 0

Pirms 80 gadiem, 1936. gada 12. maijā, laikraksts “Rīts” pavēstīja par nodomu maija vidū Latvijā sarīkot “kluso nedēļu”, kuras laikā automašīnu un motociklu vadītāji tiks aicināti nelietot brīdinājumu skaņu signālus.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Šis nav pirmais signāls, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā” – Horens Stalbe atklāti par sajūtām pēc piedzīvotā uzbrukuma benzīntankā 80
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm 24
Lasīt citas ziņas

Policija un ar satiksmes nozari saistītās amatpersonas bija nolēmušas sekot pasaulē tapušajām atziņām, ka troksnis kaitīgi iedarbojas uz cilvēku nervu sistēmu un veselību – no laukiem lielpilsētā nonākušie trokšņu dēļ ātri paliekot “nervozi, bāli, trīc rokas, lai gan iepriekš bijuši veseli”. Rīgas trokšņi tajā laikā tika dalīti trīs kategorijās. “A” – tie, “kas rodas nakts lokālu tuvumā”, cilvēku sasaukšanās, plaukšķināšana, naktssargu atslēgu šķindoņa. “B” – tukšu piena kannu šķindēšana ratos, “nepareizi sakrauts vezums, sevišķi ar dzelzs materiāliem”, “satiksmes huligāni ar motocikliem”. “C” – tramvajs un slikts ielu bruģa segums. Amatpersonas gan atzina, ka “klusās nedēļas” izdošanās būs atkarīga tikai no pašu iedzīvotāju “inteliģences un disciplīnas”.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.