Ausainā aurēlija.
Ausainā aurēlija.
Arhīva foto

1938. gada 8. septembrī. Kurzemes piekrastē medūzu ka biezs 0

Pirms 80 gadiem rudenī Kurzemes rietumu piekrastē bija vērojama neierasti liela medūzu koncentrācija – tik liela, ka šie jūras iemītnieki pieblīvēja zvejnieku tīklus, krietni apgrūtinot darbu un brīžiem padarot zveju pat neiespējamu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 191
Lasīt citas ziņas

Zvejnieki apgalvoja, ka jūrā vietām esot “biezs” no tām.

“Jaunākās Ziņas” šajā dienā rakstīja: “Staldzenes ciema zvejnieki A. Brahmanis, P. Brahmanis un A. Egle ar dižvadu zvejojuši zivis. Liels bijis viņu pārsteigums, kad tīkls pēc izvilkšanas malā bijis pilns ar medūzām, ap 1000 kg kopsvarā. Visu lielo lomu zvejniekiem nācies mest atpakaļ jūrā, jo medūzas jeb, kā staldzenieši sauc, “pļunas”, nav nekur lietojamas. Pēc izvilkšanas no ūdens, kad neiedarbojas vairs ūdens spiediens, tās pilnīgi deformējas, pārvēršoties jēlā masā. Tik lielā daudzumā medūzas reti kad vienkopus sastopamas.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Oktobra beigās medūzas aurelia aurita jeb ausainās aurēlijas sāka izskalot arī Rīgas jūrmalā. Uz katru pludmales kvadrātmetru pienācās 3 – 15 šo radību.

Avīzes atzīmēja, ka izskaloto medūzu piekrastē ir ne tikai vairāk, bet tās arī lielākas. Ierasti tās bija 3 – 10 cm diametrā, bet šoreiz krastā nāca ne mazums 12 – 15 cm lielu aurēliju.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.