1943. gada 13. martā 0

Pirms 70 gadiem, 1943. gada 13. martā, vērmahta virsniekam Fabianam fon Šlabrendorfam izdevās ievietot bumbu lidmašīnā, kurā Ādolfs Hitlers pēc Austrumu frontes apmeklējuma no Smoļenskas atgriezās nocietinātajā mītnē Volfšancē Austrumprūsijā.

Reklāma
Reklāma

 

Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 33
Mājas
12 senlatviešu ticējumi par Jurģu dienu: kāda šī diena, tāda visa vasara? 25
10 apetīti nomācoši produkti, kas jāēd katru dienu 30
Lasīt citas ziņas

Bumba bija nomaskēta par divām konjaka pudelēm, ko fon Šlabrendorfs palūdza nogādāt kādam paziņam Vācijā. Atentāts neizdevās, jo lidmašīnas bagāžas nodalījumā zemajā temperatūrā spridzekļa detonators sasala. Šajā sazvērestībā līdzdarbojās arī citi augsta ranga vācu virsnieki, tajā skaitā militārā izlūkdienesta priekšnieks Vilhelms Kanariss. Sapratis, ka nodoms cietis neveiksmi, fon Šlabrendorfs steidzīgi pats devās uz Vāciju, lai paņemtu abas “konjaka pudeles” atpakaļ. Hitlers un viņa svīta pat nenojauta, kas noticis. Vēsturnieki uzskata, ka kopumā pret Hitleru plānoti vai tikuši īstenoti 42 atentāti. Visi neveiksmīgi. Aprakstītajā gadījumā fīrers tomēr atradās par matu no nāves, kuras gadījumā sazvērnieki grasījās pārņemt varu un apturēt karu.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.