1944. gada 22. aprīlī 0

Pirms 70 gadiem, 1944. gada 22. aprīlī, ASV aviācija Birmas teritorijā (mūsdienu Mjanma) pirmo reizi vēsturē kaujas apstākļos lietoja helikopteru.

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa,” plāno aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri 69
RAKSTA REDAKTORS
“Šis nav pirmais signāls, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā” – Horens Stalbe atklāti par sajūtām pēc piedzīvotā uzbrukuma benzīntankā 80
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns 19
Lasīt citas ziņas

Tas bija krievu izcelsmes amerikāņu aviokonstruktora Igora Sikorska radītais ”Sikorsky R-4” – pirmais sērijveidā ražotais helikopters pasaulē. Leitnanta Kartera Harmana stūrētajai mašīnai tika dots uzdevums atrast un izglābt kalnainā apvidū avarējušās izlūklidmašīnas pilotu un trīs britu karavīrus. Uzdevumu veiksmīgi izpildīja par spīti miglai un tam, ka helikopters bija tikai divvietīgs. Līdz ar to notikušais vienlaikus bija pirmā meklēšanas un glābšanas operācija ar tādas mašīnas palīdzību. ASV dažus desmitus Sikorska helikopteru armijas vajadzībām bija pasūtījusi 1942. gadā, bet pēc minētās operācijas tos sāka regulāri izmantot gan līdzīgās misijās Birmas un Ķīnas teritorijā, gan transportējot kravas starp kuģiem Klusā okeāna dienviddaļā. 1945. gadā par nākamo valsti, kas saņēma ”Sikorsky R-4”, kļuva Lielbritānija.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.