1945. gada 20. martā 0

Pirms 70 gadiem, 1945. gada 20. martā, mēnesi pirms savas 56. dzimšanas dienas,  nacistiskās Vācijas diktators Ādolfs Hitlers pēdējo reizi parādījās publiski, apbalvojot 20 hitlerjūgenda jauniešus ar Dzelzs krustu.

Reklāma
Reklāma
TV24
Šoreiz “šefs” ir pielaidis kolosālu kļūdu. Vai Krievijas elite patiesībā gaida Putina nāvi? 41
RAKSTA REDAKTORS
“Šorīt viņi tur stāvēja vairāk nekā pusstundu, diskusijas bija skaļos toņos” – jautājam instruktoram, kuram no šoferiem šādā situācijā ir priekšroka 3
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
Lasīt citas ziņas

Tie bija 16 – 18 gadus veci puiši, kas bija izcēlušies pēdējo mēnešu kaujās pie Berlīnes. Apbalvošana notika jaunās reihskancelejas pagalmā. Hitlers bija iznācis no bunkura, kur pastāvīgi uzturējās kopš janvāra vidus. Apbalvošanas process tika fotografēts un filmēts, un tās ir arī pēdējās tāda veida liecības par fīreru. Hitlers beidzot bija ievērojis, ka vācu tauta viņam vairs netic, tādēļ jau 1944. gadā atteicās no iziešanas publikā. Minētajā gadā viņš tikai trīs reizes uzstājās ar runām radio. Fīrera veselības stāvoklis gada laikā bija radikāli pasliktinājies, tomēr viņš turpināja noteikt armijas rīcību. Viņa nepārdomātie rīkojumi prasīja no vācu tautas nevajadzīgus upurus arī pēdējā brīdī.