1945. gada 5. jūnijā 0

Pirms 70 gadiem, 1945. gada 5. jūnijā, augstākās pārvaldes funkcijas Otrajā pasaules karā sakautajā Vācijā oficiāli uzņēmās Sabiedroto kontroles padome.

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa.” Vai varētu aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri? 400
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 65
Lasīt citas ziņas

Tas notika saskaņā ar Berlīnes deklarāciju, ko šajā dienā parakstīja ASV, Anglijas, Francijas un PSRS augsta ranga militārie pārstāvji. Dokuments apstiprināja Trešā reiha juridisko likvidēšanu, taču norādīja, ka Vācijas nacionālā teritorija turpina eksistēt 1937. gada robežās, kas gan neatbilda patiesībai, ja ņem vērā teritoriālos pārveidojumus, ko Vācijas austrumos veica PSRS un Polija. Vācija tika sadalīta četrās okupācijas zonās, bet deklarācija uzsvēra, ka valdības funkciju pārņemšana nenozīmē Vācijas aneksiju. Deklarācijas parakstīšanas brīdī valdīja uzskats, ka sabiedroto kontrole pār teritoriju ilgs vienu divus gadus. Pēc tam bija jāparaksta oficiālais miera līgums ar Vāciju, un valsts sāktu visu no gala, tomēr aukstā kara dēļ Vācijas sašķeltība saglabājās līdz 1990. gadam.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.