1946. gada 15. martā 0

Pirms 70 gadiem, 1946. gada 15. martā, ar PSRS Augstākās padomes izdotu likumu PSRS Tautas komisāru padome tika pārsaukta par PSRS Ministru padomi un attiecīgi arī padomju republikās, tostarp Latvijas PSR, valdībā tagad bija “ministri”, ne vairs “tautas komisāri”.

Reklāma
Reklāma
TV24
Šoreiz “šefs” ir pielaidis kolosālu kļūdu. Vai Krievijas elite patiesībā gaida Putina nāvi? 41
RAKSTA REDAKTORS
“Šorīt viņi tur stāvēja vairāk nekā pusstundu, diskusijas bija skaļos toņos” – jautājam instruktoram, kuram no šoferiem šādā situācijā ir priekšroka 3
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
Lasīt citas ziņas

Tas pats attiecās arī uz nozaru pārvaldi šajās valdībās. Nosaukumu maiņu skaidroja ar PSRS valstisko nostiprināšanos, pāreju uz nākamo attīstības etapu. Tika norādīts, ka vārdi “komisārs” un “komisariāts” PSRS tiek lietoti arī citu, ne tikai augstākā līmeņa varas orgānu apzīmēšanai un līdz ar to jaunievedums novērsīšot pārpratumus. Nepilnu mēnesi pirms tam, 25. februārī, bija izdots līdzīgas ievirzes likums, kas PSRS “strādnieku un zemnieku sarkano armiju” pārdēvēja par padomju armiju. Kādēļ Staļinam tas viss bija nepieciešams, īsta izskaidrojuma vēsturniekiem nav, jo praktiskas nozīmes šīm reformām nebija. Tās bija tīri politisks solis, kam vajadzēja nodemonstrēt, ka pēc Otrā pasaules kara Padomju Savienības loma un autoritāte pasaulē ir pieaugusi.