Vatikāna radio logo
Vatikāna radio logo
Vatikāna radio logo

1948. gada 2. septembrī. Pirmā latviskā Rietumu radiobalss -Vatikāna radio 1

Pirms 70 gadiem no radiostacijas Romā pirmo reizi izskanēja Vatikāna radio raidījums latviešu valodā. Tas bija pirmais gadījums, kad no Rietumiem sāka regulāri pārraidīt auditorijai Latvijā domātu, padomju propagandai alternatīvu viedokli.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
TESTS. Jūsu īkšķu novietojums, sakrustojot pirkstus, atklāj daudz par jūsu personību 12
“Pasažieriem bez sejas maskas var tikt atteikta iekāpšana transportlīdzeklī!” Paziņojums autobusa salonā samulsina braucēju 55
Kokteilis
Krišjāņa Kariņa sieva Anda publisko emocionālu vēsti vīra atbalstam: “Es apprecēju vienu no drosmīgākajiem, godīgākajiem, gudrākajiem un labestīgākajiem vīriešiem pasaulē” 435
Lasīt citas ziņas

Krietni populārākās “Amerikas Balss” un “Radio Brīvā Eiropa” sekoja pēc tam.

Lai arī mūsdienu skatījumā Vatikāna radio pārraides bija visumā apolitiskas, veltītas reliģiskai tematikai, arī kas tāds antireliģiskās gaisotnes apstākļos Latvijas PSR ticīgajiem bija kā svaiga gaisa malks.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pirmais latviešu raidījumu vadītājs bija katoļu garīdznieks, jezuīts Pāvils Bečs, kuram padomju okupācijas brīdī 1940. gadā bija palaimējies uzturēties Itālijā.

Sākotnēji raidīts tika vien reizi nedēļā vispirms pa piecām, tad desmit minūtēm, un Bečs sniedza ziņas arī par Itālijā sastaptajiem latviešu bēgļiem un karagūstekņiem.

ASV Valsts departamenta pārziņā esoša radiostacija “Amerikas Balss” latviešu valodā regulāri sāka raidīt 1951. gada 3. jūnijā, savukārt “Radio Brīvā Eiropa” latviešu un igauņu redakcija sāka darboties 1975. gada 5. jūlijā.

Šīs stacijas latviski gan vairs neraida, taču Vatikāna radio to turpina darīt.