1948. gada 7. aprīlī. Izveidota Pasaules veselības organizācija 0

Pirms 70 gadiem stājās spēkā vienošanās par ANO Pasaules veselības organizācijas (PVO) izveidi. Minēto brīdi katru gadu pasaulē atzīmē kā Pasaules veselības aizsardzības dienu.

Reklāma
Reklāma
Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 43
Krievija uzbrūk Ukrainai ar “brīnumieroci”. Ar to varētu tikt galā tikai F-16 144
VIDEO. Kāpēc gurķus tin plēvē? Atbilde tevi pārsteigs
Lasīt citas ziņas

Mēģinājumi radīt tamlīdzīgu globālu institūciju lipīgo slimību apkarošanai bija vērojami vēl 19. gadsimta vidū, taču darbs sekmējās tikai pēc Otrā pasaules kara.

PVO bija pirmā no ANO aģentūrām, kuras nolikumu parakstīja visas Apvienoto Nāciju dalībvalstis.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jāatzīmē, ka viens no darbības virzieniem pašos sākumos bija medicīniskās aprūpes nodrošināšana tā sauktajās DP jeb “pārvietoto personu”, tas ir, bēgļu nometnēs Eiropā.

Mūsdienās PVO, par kuras pētījumiem un secinājumiem arī attiecībā uz Latviju bieži dzirdam un lasām medijos, apvieno 192 dalībvalstis.

Sākotnēji to skaits bija 61. PVO galvenā mītne atrodas Ženēvā, Šveicē. Organizācijas galvenie uzdevumi ir izstrādāt starptautiskas rekomendācijas un standartus veselības aprūpē, uzlabot dalībvalstu nacionālās veselības aizsardzības programmas un gādāt par jaunāko veselības aprūpes tehnoloģiju izplatību pasaulē.

Vēsturiski PVO ir daudz darījusi, lai apkarotu tādas nāvējošas slimības kā bakas, tuberkoloze, Ebolas slimība, HIV/AIDS, popularizētu higiēnas normas un veselīgu pārtiku.