Laimoņa Šēnberga plakāts “Deportācijas”.
Laimoņa Šēnberga plakāts “Deportācijas”.
Laimoņa Šēnberga plakāts “Deportācijas”.

1949. gada 25. martā. “Krasta banga” aizrauj 42 tūkstošus Latvijas iedzīvotāju 1

Pirms 70 gadiem nolūkā iznīcināt nacionālo partizānu atbalsta bāzi, salauzt pretestību kolektivizācijai okupētajās Baltijas valstīs un paātrināt to iekļaušanos PSRS, padomju represīvie orgāni īstenoja operāciju “Priboi” (“Krasta banga”).

Reklāma
Reklāma
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 115
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa.” Vai varētu aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri? 400
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
Lasīt citas ziņas

Ar PSRS augstākās vadības rīkojumu aptuveni 90 tūkstošus Baltijas iedzīvotāju deportēja uz Sibīriju. Tieši no Latvijas 33 ešelonos izsūtīja 42 125 cilvēkus, kas bija vairāk nekā 13 tūkstoši ģimeņu. Jāpiebilst, ka 513 cilvēkus šīs akcijas laikā izsūtīja vēlāk, jo gūstīšanas brīdī tie kaut kāda iemesla dēļ nebija atradušies mājās. Pie represētajiem pieskaitāmi arī 211 bērni, kas piedzima grūtniecības pēdējo mēnešu laikā izsūtītajām mātēm ešelonos vai drīz pēc nonākšanas izsūtījuma galamērķī. No kopējā tā laika Latvijas iedzīvotāju skaita izsūtītie veidoja 2,2%.

Absolūtais vairākums izsūtīto – 95,4% – bija latvieši, kas ļauj runāt par genocīda pazīmēm.
CITI ŠOBRĪD LASA

Atšķirībā no 1941. gada 14. jūnija deportācijām šoreiz izsūtīto bija trīs reizes vairāk un pārsvarā tie bija lauku iedzīvotāji. Cilvēkus lielākoties aizveda uz Omskas, Tomskas un Amūras apgabaliem. Operācija “Priboi” staļiniskajai PSRS nebija nekas unikāls, jo režīms vēl pirms Otrā pasaules kara bija iesitis roku atsevišķu nevēlamu sociālo grupu vai tautību pārvietošanā.

Aprēķināts, ka laikā no 1930. līdz 1952. gadam līdzīgā veidā PSRS iekšienē tika pārvietoti vismaz seši miljoni cilvēku. Represīvais mehānisms, vismaz uz papīra, dažādu pavēļu un instrukciju veidā bija izstrādāts līdz detaļām. No visiem 1949. gadā izsūtītajiem 1956.–1957. gadā no specnometinājuma atbrīvoja apmēram 30 tūkstošus cilvēku. Ne visiem no viņiem turpmākajos gados izdevās atgriezties dzimtenē.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.