1953. gada 25. jūnijā 0

Pirms 60 gadiem, 1953. gada 25. jūnijā, Maskavā notika bezprecedenta gadījums PSRS vēsturē – iekšlietu ministrs un viens no faktiskajiem tā laika padomju valsts vadītājiem Lavrentijs Berija personīgi nopratināja čekistu sagūstīto lietuviešu mežabrāļu vadoni Jonu Žemaiti “Vītautu”.

Reklāma
Reklāma

 

Notriektā tautumeita 7
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 63
Lasīt citas ziņas

Leģendārais Žemaitis 1949. gadā bija ievēlēts par Lietuvas Atbrīvošanas cīņas savienības prezidija priekšsēdētāju, faktiski par nelegālās valdības vadītāju. Berija cerēja, ka ar gūstekņa palīdzību varēs ietekmēt partizānu kustību un apspiest bruņoto pretestību Lietuvā. Pret to gan bija Lietuvas kompartijas galva Antans Sniečkus. Berija plānoja sarunas arī ar citiem represētajiem lietuviešiem, kas baudīja autoritāti savā zemē. Piemēram, ar bijušo premjeru Antanu Merķi. Tā bija daļa no ”jaunās nacionālās politikas”, kuras mērķis bija apslāpēt pretošanos Baltijā un Ukrainā ne vairs ar rupju spēku, bet dažādiem izmanīgiem gājieniem.

Ar ko tas vainagotos, paliek nezināms, jo nākamajā dienā pēc sarunām ar Žemaiti Beriju arestēja padomju “galma apvērsumā”.

 

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.