1958. gada 3. februārī. Benilukss – ES “poligons” 0

Pirms 60 gadiem Beļģija, Nīderlande un Luksemburga parakstīja Beniluksa līgumu, kas paredzēja ekonomisko savienību un brīvu ceļu precēm, darbaspēkam, pakalpojumiem un kapitālam minēto triju valstu robežās.

Reklāma
Reklāma
Notriektā tautumeita 7
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
SVF: Krievijas ekonomika augs straujāk par visām pasaules attīstītajām ekonomikām
Lasīt citas ziņas

Principiālu vienošanos par to vēl 1944. gadā Londonā bija panākušas visu triju valstu trimdas valdības, kas saprata, ka pēckara Eiropā kopējiem spēkiem būs vieglāk ekonomiski atjaunoties.

No vēstures zināms, ka viegli saprotamo nosaukumu darinājis beļģu ekonomists F. Aspelāgs, kuram vajadzēja ātri izdomāt, kā par trejsavienību runāt masu informācijas līdzekļos. Alternatīva bija “Nibelukss”, taču galu galā izvēle krita uz Beniluksu, kas pirmo reizi apritē tika laists 1947. gada vasarā britu žurnāla “The Economist” slejās.

CITI ŠOBRĪD LASA

Beniluksa savienība kļuva par Eiropas integrācijas pakāpienu ceļā uz ES. Dažkārt to sauc arī par ES “izmēģinājuma poligonu”, jo tajā mazos mērogos tika pārbaudītas idejas, kuras vēlāk īstenoja Eiropas mērogā.

90. gados, kamēr vēl nebija skaidrības par baltiešu integrācijas iespējām Eiropas kopienā, Baltijas valstīs Beniluksu nereti minēja kā atdarināšanas vērtu modeli Igaunijas, Latvijas un Lietuvas potenciālajai sadarbībai.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.