Mēness tumšās puses uzņēmums.
Mēness tumšās puses uzņēmums.
Mēness tumšās puses uzņēmums.

1959. gada 4. oktobrī. Mēness apslēptā daļa 0

Pirms 60 gadiem no Baikonuras kosmodroma PSRS startēja kosmiskā stacija “Luna – 3”, kuras misija bija pirmo reizi cilvēces vēsturē nofotografēt noslēpumaino Mēness tumšo pusi, tas ir, to šī Zemes kaimiņa daļu, kas nav saskatāma no mūsu planētas.

Reklāma
Reklāma
TV24
Šoreiz “šefs” ir pielaidis kolosālu kļūdu. Vai Krievijas elite patiesībā gaida Putina nāvi? 41
RAKSTA REDAKTORS
“Šorīt viņi tur stāvēja vairāk nekā pusstundu, diskusijas bija skaļos toņos” – jautājam instruktoram, kuram no šoferiem šādā situācijā ir priekšroka 3
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
Lasīt citas ziņas

“Luna – 3” ar šo uzdevumu tika galā un 7. oktobrī izdarīja 29 uzņēmumus, no kuriem 17 izdevās noraidīt uz Zemi. Šie foto aptvēra 70% Mēness tumšās puses. Stacija uzņēmumus izdarīja no 63 500 km – 66 700 km liela attāluma. Pēc mūsdienu kritērijiem tie bija vājas kvalitātes, taču tas nemazināja vērtību, jo tie parādīja to, ko cilvēka acs vēl nebija skatījusi.

Foto radīja milzu interesi un tika publicēti visā pasaulē, turklāt tiem bija arī ideoloģiska virsvērtība, jo tādējādi tika demonstrēts PSRS pārākums “kosmosa sacīkstē” ar ASV.
CITI ŠOBRĪD LASA

Pēc fotogrāfiju tehniskās apstrādes tika radīta provizoriska Mēness tumšās puses karte. Izrādījās, ka šīs Zemes pavadoņa daļas reljefs ievērojami atšķiras no gaišās puses.

Tas ir ļoti kalnains, pilns krāteru, un tajā ir tikai divi lielāki līdzenumi, tā saucamās jūras – Maskavas jūra un Sapņu jūra (Mare Ingenii).

Zinātniekiem joprojām nav precīza izskaidrojuma, kādēļ pret Zemi vērstā puse tik ļoti atšķiras no pretējās. “Luna- 3”, apriņķojusi Mēnesi, padevās Zemes magnētiskajam laukam un 1959. gada oktobra beigās sadega planētas atmosfērā. Pēc citām aplēsēm, tas noticis 1960. gada martā vai aprīlī.