No “Ixtoc I” izplūdusī nafta.
No “Ixtoc I” izplūdusī nafta.
No “Ixtoc I” izplūdusī nafta.

1979. gada 3. jūnijā. Naftas sērga Meksikas līcī 0

Pirms 40 gadiem Meksikas līcī notika viena no cilvēces vēsturē lielākajām, bet, pēc dažiem pieņēmumiem, pat lielākā naftas noplūde no zemūdens naftas urbuma.

Reklāma
Reklāma
Notriektā tautumeita 7
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
SVF: Krievijas ekonomika augs straujāk par visām pasaules attīstītajām ekonomikām 137
Lasīt citas ziņas

Meksikas koncernam “PEMEX” piederošajā urbumā “Ixtoc I” ap 100 km no krasta naftas ieguves laikā tehniska negadījuma dēļ notika eksplozija. Tā sagrāva urbšanas torni un platformu. Okeānā no aptuveni triju kilometru dziļuma (ūdens dziļums šajā vietā bija 50 metru) sāka izplūst naftas un gāzes maisījums. Speciālistiem vajadzēja gandrīz desmit mēnešus, lai apturētu nekontrolēto plūsmu no urbuma un to aizbetonētu. Tas izdevās tikai 1980. gada 23. martā, kad līdzās izdarīja vēl divus urbumus un mazināja spiedienu atradnē. Pa to laiku vidē nonāca 400 tūkstoši līdz 1,4 miljoni tonnu jēlnaftas.

Brīnumainā kārtā postījums videi ilgtermiņā izrādījās mazāks, nekā varētu gaidīt, lai gan sākotnējais iespaids uz putnu un okeāna iemītnieku populāciju bija iznīcinošs. Aptuveni puse naftas sadega izplūšanas laikā, vēl trešdaļa iztvaikoja vai nogrima, bet atlikušo daļu, kas pārklāja Meksikas līci, izdevās neitralizēt, no lidmašīnām izsmidzinot īpašu absorbentu aptuveni 2800 kvadrātkilometru platībā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Straumju virziens un ātrums bija labvēlīgs tam, lai nafta tik ātri nesasniegtu ASV un Meksikas piekrasti. Tas notika apmēram pēc diviem mēnešiem, un speciālie dienesti paguva pienācīgi sagatavoties, kā arī izlikt bonu aizžogojumus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.