1983. gada 26. septembrī 0

Pirms 30 gadiem, 1983. gada naktī uz 26. septembrī, PSRS gaisa telpas kontroles centrā Serpuhovā dežurējošais virsnieks Staņislavs Petrovs saņēma kontroles sistēmas signālu par ASV raķešuzbrukumu PSRS.

Reklāma
Reklāma

 

Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm 24
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus 21
RAKSTA REDAKTORS
“Šis nav pirmais signāls, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā” – Horens Stalbe atklāti par sajūtām pēc piedzīvotā uzbrukuma benzīntankā 30
Lasīt citas ziņas

Apakšpulkvedim Petrovam dažos mirkļos bija jāizlemj, vai izsludināt trauksmi un ziņot par uzbrukumu valsts vadībai, kas nozīmēja faktiski automātisku atbildes triecienu un kodolkara sākumu, vai vispirms izvērtēt signāla ticamību. Virsnieka šaubas pastiprināja tas, ka visas amerikāņu kodolraķetes it kā bija startējušas no viena punkta. Pārbaudot, izrādījās, ka signālu radījusi kļūme padomju datorsistēmā. Notikušais tika turēts slepenībā līdz 1998. gadam, taču, kad to atslepenoja, Petrovs saņēma vairāku Rietumu nevalstisko organizāciju balvas ”par atomkara novēršanu”. Šogad intervijā radio ”Golos Rossii” viņš uzsvēra, ka sevi par varoni neuzskata: ”Darbs man bija tāds…”

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.