1984. gada 7. februārī 0

Pirms 30 gadiem, 1984. gada 7. februārī, amerikāņu astronauti Brūss Makendless un Roberts Stjuarts kļuva par pirmajiem cilvēkiem pasaulē, kas pārvietojās Visumā bez tiešas sasaistes ar kosmisko kuģi.

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa,” plāno aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri 69
RAKSTA REDAKTORS
“Šis nav pirmais signāls, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā” – Horens Stalbe atklāti par sajūtām pēc piedzīvotā uzbrukuma benzīntankā 80
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns 19
Lasīt citas ziņas

Abi astronauti pameta orbītā ap Zemi riņķojošo daudzkārt izmantojamo kuģi “Challenger”, manevrējot ar īpašas iekārtas MMU (“Manned Maneuvering Unit”) palīdzību. MMU faktiski bija slāpekļa dzīta reaktīvā iekārta, kas piestiprināta kā mugursoma skafandram. 153 kg smaga, bez dzinēja, ar divām papildu gāzes tvertnēm. Maksimāli sasniedzamais ātrums ar šo “mugursomu” bija 23,4 m/sek. MMU tika izmantota vairākās “Shuttle” tipa kosmosa kuģu misijās, lai veiktu kuģa ārējo apsekošanu un noņemtu no orbītas dažus pavadoņus. Par ierastu astronautu misiju ekipējumu iekārta tomēr nekļuva, jo izrādījās grūti stūrējama. Samērā lielie izmēri tāpat liedza tai atrasties Starptautiskajā kosmiskajā stacijā. Par MMU pēcnācēju ir kļuvusi krietni kompaktākā SAFER.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.