1985. gada 19. novembrī 0

Pirms 30 gadiem, 1985. gada 19. novembrī, Ženēvā notika ASV prezidenta Ronalda Reigana un jaunā PSRS vadītāja Mihaila Gorbačova pirmā tikšanās.

Reklāma
Reklāma
TV24
Šoreiz “šefs” ir pielaidis kolosālu kļūdu. Vai Krievijas elite patiesībā gaida Putina nāvi? 41
RAKSTA REDAKTORS
“Šorīt viņi tur stāvēja vairāk nekā pusstundu, diskusijas bija skaļos toņos” – jautājam instruktoram, kuram no šoferiem šādā situācijā ir priekšroka 3
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
Lasīt citas ziņas

Tās bija arī pirmās abu lielvaru augstākā līmeņa vadītāju sarunas pēc sešu gadu pārtraukuma. Sarunās bija ieinteresētas abas puses, jo aukstais karš un bruņošanās sacensība pieņēma pasaulei bīstamus apmērus. Nepieciešamība samazināt kodolarsenālus un pārrunāt ar pasaules politiku saistītus jautājumus abām varām kļuva akūta, turklāt PSRS sāka pagurt no bruņošanās sacensības tempa. Abas puses vēlējās likt pamatus dialogam. Tas arī izdevās, jo pēc Ženēvas aukstā kara ledus abu valstu atttiecībās sāka kust ar katru gadu straujāk. ASV un rietumnieki tāpat vēlējās uzzināt, kāds tad īsti ir nesen par Padomju Savienības vadītāju ievēlētais Gorbačovs. Reigans bija pilnīgi pārliecināts, ka personīgajiem kontaktiem starpvalstu attiecībās ir milzu nozīme.