1985. gada 29. maijā 0

Pirms 30 gadiem, 1985. gada 29. maijā, Eizela stadionā pienāca “melnākā stunda UEFA sacensību vēsturē” – Eiropas Čempionu kausa izcīņas finālspēlē starp  klubiem “Juventus” un “Liverpool” līdzjutēju sadursmes gaitā sagruva stadiona siena. Sadursmēs, panikā, bet lielākoties sienas nobrukuma dēļ gāja bojā 39 līdzjutēji.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Šorīt viņi tur stāvēja vairāk nekā pusstundu, diskusijas bija skaļos toņos” – jautājam instruktoram, kuram no šoferiem šādā situācijā ir priekšroka 3
TV24
Šoreiz “šefs” ir pielaidis kolosālu kļūdu. Vai Krievijas elite patiesībā gaida Putina nāvi? 41
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
Lasīt citas ziņas

Aptuveni 600 tika ievainoti. Eizela notikumi kļuva par tajā brīdī lielāko traģēdiju Eiropas futbola vēsturē. Dīvainā kārtā spēli pēc pārtraukuma atsāka, jo Beļģijas premjers Vilfrids Martenss, Briseles mērs un policijas vadība izlēma, ka pūlis satrakotos vēl vairāk un situācija kļūtu nekontrolējama, ja maču vispār atceltu. To turpināja pēc tam, kad abu komandu kapteiņi vērsās pie publikas ar lūgumu nomierināties. Iznākums bija 1:0 “Juventus” labā. Vārtus ar soda sitienu guva Mišels Platinī. Par vainīgiem traģēdijā atzina agresīvos “Liverpool” fanus, no kuriem 14 saņēma cietumsodus. Anglijas klubus uz piecām sezonām izslēdza no Eiropas kausiem, bet “Liverpool” – uz 10 gadiem, vēlāk samazinot termiņu uz sešām sezonām.