1986. gada 20. jūnijā 0

Pirms 30 gadiem, 1986. gada 20. jūnijā, gandrīz divus mēnešus pēc Černobiļas AES katastrofas, Lielbritānijas varasiestādes Kambrijas grāfistē ieviesa aitu kaušanas un pārvietošanas aizliegumu.

Reklāma
Reklāma
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 115
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa.” Vai varētu aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri? 400
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
Lasīt citas ziņas

Iemesls bija kodolkatastrofas radītie radioaktīvie nokrišņi, kuru mākonis skāra arī Velsas ziemeļus un daļu Ziemeļīrijas, kā arī citus Skotijas reģionus. Kopumā aizliegums visā valstī attiecās uz gandrīz 10 tūkstošiem fermu. Bija konstatēts, ka veģetācijā pēc lietus vērojama liela radioaktīvā izotopa Cēzija 127 koncentrācija. Savukārt aitas, patērējot augu barību, to akumulēja sevī lielos daudzumos. Pārsteidzošā kārtā radioaktīvie savienojumi visvairāk uzkrājās tieši aitu un kazu, nevis liellopu izcelsmes produktos. Arī vēlākajos gados, ja starojums no minēto Lielbritānijas reģionu pārtikas produktiem pārsniedza normas, tos aizliedza laist pārdošanā. Ziemeļīrijā kontroli pārtrauca tikai 2000. gadā, atsevišķās Skotijas daļās 2010. gadā, bet Velsā un Kambrijā ierobežojumus atcēla 2012. gadā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.