Igo Lāčplēša lomā
Igo Lāčplēša lomā
Igo Lāčplēša lomā

1988. gada 24. jūnijā. Rokoperas “Lāčplēsis” pirmizrāde Burtniekos 0

Pirms 30 gadiem Burtnieku estrādē notika Zigmara Liepiņa un Māras Zālītes leģendārās rokoperas “Lāčplēsis” pirmizrāde – ģenerālmēģinājums.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli”
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 156
Lasīt citas ziņas

Atšķirībā no Rīgas Sporta manēžā vēlāk rādītā tas bija vienkāršs izpildītāju dziedājums uz skatuves, bez scenogrāfijas, tomēr pulcināja tūkstošiem skatītāju.

“Lāčplēsi” iestudēja saistībā ar Andreja Pumpura eposa simtgadi, bet sižetā redzamās alegorijas tika pilnībā piemērotas atmodas sākumam.

CITI ŠOBRĪD LASA

Komponists Liepiņš kādā intervijā norādīja, ka izvēlējies Lāčplēša tēmu, “jo šobrīd tauta ļoti dziļi izjūt pozitīva varoņa, ētiskā ideāla trūkumu”. Interesanti, ka librets neparedzēja vietu Spīdolai, tikai Laimdotai, kas bija Maija Lūsēna.

Savukārt galvenai lomai izvēlējās Rodrigo Fominu jeb Igo. Arī pārējie tēlu atveidotāji rokoperā bija tolaik populārāko grupu solisti – Aivars Brīze no “Līviem”, “Jumpravas” dalībnieki, Niks Matvejevs, Imants Vanzovičs, Zigfrīds Muktupāvels.

Par pavadījumu gādāja grupas “Opus” un “Remix”. Vēl nekad iepriekš Latvijas PSR uz skatuves nebija uzvests šāds rokoperas lielformāta darbs.

Rezultāts bija tāds, ka katrs latvietis uzskatīja par savu pienākumu noskatīties Valda Lūriņa režisēto izrādi. Rīgā tās pirmizrādes notika zīmīgā datumā – 23. augustā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.