Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto
Foto: Fotolia

2000 gadu sens sviests no Īrijas purva 0

Strādniekiem, kuri Īrijas ziemeļaustrumu Mītas grāfistē nodarbojās ar kūdras ieguvi, kādā purvā ap četru metru dziļumā gadījies neparasts atradums – vaskam līdzīgas vielas gabals, kas, tuvāk papētot izrādījies 2000 gadu sens sviesta klucis, vēsta “seeker.com”.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm 24
Kāpēc apklusis Krievijas tirāns? Pēc prezidenta vēlēšanām pazudis Putins 124
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus 21
Lasīt citas ziņas

10 kg smagais atradums jau izceļot odis kā siers. Eksperti konstatējuši, ka teorētiski sviests joprojām ir ēdams, kaut arī ieteicams to darīt, protams nav. “Purviem ir lieliskas spējas saglabāt – zema temperatūra, maz skābekļa un ļoti skāba vide,” uzsvēris vietējā muzeja pārstāvis. Ar senā sviesta datēšanu un sastāva noteikšanu nodarbojās Īrijas Nacionālā muzeja speciālisti. Sviesta klucis purvā visdrīzāk nogremdēts kā ziedojums dieviem. “Šie purvi senatnē tika uzskatīti par nepieejamām, noslēpumainām vietām. Tā bija trīs dažādu karalistu robežu sadures vieta, politiski it kā nevienam nepiederoša zeme,” presei skaidrojis Īrijas Nacionālā muzeja pārstāvis Endijs Helpins.

Ja neskaita izmērus, senumu un labo saglabāšanās pakāpi, tad sviesta ziedojumu atrašana purvos Īrijā nav nekas unikāls. Senie īri mēdza purviem ziedot koka cibās, lādītēs vai kā citādi ievīstītus sviesta pikučus, kā arī dažādus ornamentiem rotātus koka priekšmetus un arī ieročus. Mūsdienās izceļot, tie parasti ir labi saglabājušies.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.