2003. gada 23. janvārī 0

Pirms 10 gadiem, 2003. gada 23. janvārī, ASV kosmosa pētniecības institūcijas NASA pētnieki saņēma pēdējo signālu no zondes “Pioneer 10”.

Reklāma
Reklāma

 

RAKSTA REDAKTORS
“Šis nav pirmais signāls, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā” – Horens Stalbe atklāti par sajūtām pēc piedzīvotā uzbrukuma benzīntankā 80
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm 24
Lasīt citas ziņas

Tobrīd 1972. gadā startējušais aparāts atradās apmēram 12 miljardu kilometru attālumā no Zemes un turpināja kustību Vērša zvaigznāja zvaigznes Aldebarana virzienā. Vēl nevienam cilvēka roku darinājumam nebija izdevies nokļūt tik tālu Visumā, taču zinātnieki uzskata, ka zonde apklusa ne tikai attāluma, bet arī enerģijas avota izsīkuma dēļ. 2001. gadā, lai signāls no Zemes sasniegtu aparātu un nonāktu atpakaļ, bija nepieciešamas 22 stundas. “Pioneer 10” savas aktivitātes laikā nosūtīja uz Zemi informāciju par asteroīdu joslu starp Marsu un Jupiteru, kā arī par Jupiteru pašu un tā pavadoņiem. Zonde faktiski pildīja izlūka pienākumus, pirms starpplanētu staciju “Voyager” nosūtīšanas misijā. Uz “Pioneer 10” atrodas arī zelta plāksnīte ar kaila vīrieša un sievietes attēlu, kā arī simboliem, kas norāda uz Zemes atrašanās vietu.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.