2011. gada kartupeļu slimības un kaitēkļi
 0

Slimības
. Kartupeļi šopavasar tika iestādīti labvēlīgos laika apstākļos un labvēlīgos arī novākti. Gan tie, kas izdzīvoja jūlija beigu lietavās Kurzemē, gan tie, kas vispār izauga Latgales pusē ieilgušā sausuma perioda dēļ.

Reklāma
Reklāma
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Notriektā tautumeita 6
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Lasīt citas ziņas

Jūnija vidū vairākos Latgales un Kurzemes kartupeļu laukos tika konstatēta rizoktonioze un melnkāja; no inficētiem ceriem iegūto nevajadzētu izmantot stādīšanai. Vēlāk ar melnkāju slimi kartupeļu ceri konstatēti visā teritorijā.

Pirms Jāņiem visā valstī tika atrastas pirmās kartupeļu lapu sausplankumainības pazīmes, bet līdz jūlija vidum tās izplatība tikai retā laukā pārsniedza 10% robežu. Savukārt pirmās kartupeļu lakstu puves pazīmes tika atrastas Kurzemē jūnija beigās, Vidzemē – jūlija sākumā, bet jūlija vidū arī pārējā teritorijā. Lielākajās platībās slimības attīstība tika sekmīgi ierobežota, bet laukos, kuros to nedarīja, lakstu puves plankumi pārņēma lakstus turpmākajās divās nedēļās. Ja šāds lauks gadījās jūlija nogales lietus zonā, tad sapuva arī visi bumbuļi, jo kartupeļi smaka siltā un pārmitrā zemē, piedevām inficējoties ar lakstu puvi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Nelielu daļu novākto bumbuļu inficējusi lakstu puve, uz bumbuļiem novērots gan parastais, gan melnais kraupis, gan arī sausās puves bojājumi.

 

Kaitēkļi

Kopumā kartupeļus šogad varēja novākt agrāk, un tas nepatika otrās paaudzes Kolorādo vabolēm – tās turpināja baroties uz zemē palikušajiem bumbuļiem arī septembrī un oktobrī. Bet pavasarī pārziemojušās vaboles parādījās maija beigās, jūnija sākumā, un to attīstības ciklā nenotika nekas neparasts. Vairāk kaitēkļu bija mazdārziņos un mazajās piemājas platībās, savukārt lielajos laukos – tikai pa kādam invadētam ceram. Pašlaik vaboles devušās dziļāk zemē, droši vien zinot, cik dziļš sasalums gaidāms.

Septembrī VAAD speciālisti, analizējot novāktos bumbuļus, konstatēja arī maijvaboļu, pūcīšu un sprakšķu kāpuru bojājumus.

Ziemas periodā jāizvērtē savu audzēto kartupeļu šķirņu labās un sliktās īpašības – ieņēmība pret slimībām, ražas potenciāls, glabāšanās, garšas īpašības. Varbūt vērts nomainīt savu sēklas materiālu, kas jau kļuvis vīrusslims, pret jaunu, bet varbūt – pret citu šķirni.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.