Foto-LETA

2012.gads – viens no lietainākajiem Latvijas vēsturē 0

2012.gadā nokrišņu daudzums Latvijā vidēji sasniedza aptuveni 830 milimetru jeb 125 procentus no normas, savukārt gaisa temperatūra bija robežās no -34 līdz +34 grādiem, liecina aģentūras BNS apkopotie Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 13
NATO admirālis atklāj, vai ir pazīmes, ka Krievija tuvākajā laikā plāno iebrukt kādā no NATO valstīm
VIDEO. Kāpēc gurķus tin plēvē? Atbilde tevi pārsteigs
Lasīt citas ziņas

Tādējādi aizejošais gads kļuvis par vienu no mitrākajiem Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Saskaņā ar provizoriskiem datiem 2012.gads varētu būt ceturtais slapjākais kopš 1923.gada, kad visā valsts teritorijā sāka darboties vienots meteoroloģisko novērojumu tīkls.

2012.gadu pārspēj nesenais 2010.gads, kad nokrišņu daudzums bija 856 milimetri jeb 129 procenti no normas, savukārt pirmo vietu slapjāko gadu sarakstā ieņem 1928.gads, kad nokrišņu daudzums normu pārsniedza par 33 procentiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

2012.gada vidējā gaisa temperatūra bija aptuveni +6,1 grāds jeb 0,3 grādi virs normas. Tādējādi 2012.gads kļuvis par otro vēsāko šajā gadsimtā, atpaliekot no 2010.gada, kura vidējā gaisa temperatūra bija tikai +5,6 grādi.

Aizejošajā gadā visos mēnešos, izņemot augustu, nokrišņu daudzums bija lielāks par normu. Gaisa temperatūra pārsvarā bija tuvu ilggadējam vidējam rādītājam, aukstākais mēnesis bija februāris, kad vidējā gaisa temperatūra noslīdēja četrus grādus zem normas, savukārt relatīvi siltākais bija novembris, kad mēneša vidējā gaisa temperatūra bija 2,4 grādus virs normas.

2011.-2012.gada ziemā nokrišņu bija tik daudz kā nevienā citā ziemā kopš meteoroloģisko novērojumu sākšanas, savukārt vidējā gaisa temperatūra bija pusgrādu virs normas. Pagājušais pavasaris ar nokrišņu daudzumu 130 procentu no normas bija vislietainākais 21.gadsimtā, pavasara trīs mēnešu vidējā gaisa temperatūra bija 1,4 grādus augstāka par normu.

Vasaras vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +16 grādu, kas atbilst ilggadējam vidējam rādītājam. Siltākais laiks bija jūlijā, kad tika reģistrēti 26 karstuma rekordi. Nokrišņu daudzums vasarā kopumā bija desmit procentu lielāks par normu. 2012.gada rudens vidējā gaisa temperatūrā bija 1,3 grādus virs normas, nokrišņu daudzums – 127 procenti no ierastā rādītāja.

Saskaņā ar provizoriskiem datiem 2012.gada pēdējā mēnesī nokrišņu daudzums bijis dažus procentus lielāks par normu, vidējā gaisa temperatūra – nepilnus trīs grādus zemāka par daudzu gadu vidējo rādītāju.

Zemākā gaisa temperatūra 2012.gadā bija -34 grādi, kas tika reģistrēti 5.februāra rītā uzņēmuma “Latvijas Valsts ceļi” meteostacijās Garkalnes un Valkas novadā. Vasaras karstākā diena bija 29.jūlijs, kad gaisa temperatūra Rīgā un galvaspilsētas apkaimē, kā arī vietām Zemgalē sasniedza +34 grādus.

Reklāma
Reklāma

Starptautiskajā lidostā “Rīga” 2012.gadā tika reģistrēta zemākā gaisa temperatūra pēdējos 25 gados un augstākā gaisa temperatūra pēdējo deviņu gadu laikā: 5.februārī lidostas meteostacija fiksēja -30,4 grādus, savukārt 29.jūlijā termometra stabiņš šeit pakāpās līdz +33,4 grādiem.