2013. gadā lauksaimnieki varēs saņemt atbalsta maksājumus līdzšinējā apjomā
 0

“Latvija arī 2013. gadā lauksaimniekiem, visticamāk, varēs maksāt valsts atbalsta maksājumus jeb papildu valsts tiešos maksājumus,” vakar ar patiesu gandarījumu žurnālistiem paziņoja zemkopības ministre Laimdota Straujuma. Kā zināms, Latvijas iestāšanās līgumā ES ir noteikta valsts līdzmaksājuma pārtraukšana tiešmaksājumiem no nākamā gada.

Reklāma
Reklāma

 

Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 55
VIDEO. Kāpēc gurķus tin plēvē? Atbilde tevi pārsteigs
Krievija vismaz mēnesi zināja par terorakta gatavošanu: “Lai viņi nestāsta pasakas fejai!” 87
Lasīt citas ziņas

Tas jūtami samazinātu ienākumus un konkurētspēju nepilniem 40 tūkstošiem lauku saimniecību.

“Liels paldies ES attīstības komisāram Andrim Piebalgam, kurš pēc mūsu iniciatīvas ticies ar ES lauksaimniecības un lauku attīstības komisāru Dačanu Čološu, lai pārrunātu šo jautājumu. Diskusija bija smaga un tika iesaistīts arī Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja Žozē Manuela Barozu kabinets. Piebalgs ir panācis, ka EK neiebildīs, ka Latvija arī 2013. gadā maksās PVTM, ja vien Eiropas Parlaments un ES dalībvalstis neiebildīs,” atklāja ministre.

CITI ŠOBRĪD LASA

Līdz šim Eiropas Komisija, balstoties uz juridiskiem argumentiem, nevēlējās radīt precedentu, kad tiek mainīts kāds valsts iestāšanās līgums ES, kuru ir ratificējušas visas valstis. Tagad noprotams, ka ne tikai lauksaimniecības komisārs Dačans Čološs, bet arī EK kopumā necels iebildumus, ja Eiropas Parlaments nobalsos par šādu Latvijas prasību un ja visas dalībvalstis to atbalstīs.

Kā zināms, Eiropas Parlamenta Lauksaimniecības komiteja 8. maijā atbalstīja deputātes Sandras Kalnietes virzītos grozījumus Eiropas Savienības likumdošanā, kas ļaus Latvijas zemniekiem tiešmaksājumos arī 2013. gadā saņemt līdzšinējo 40 miljonu eiro (28 miljonu latu) piemaksu no nacionālā budžeta. Sagaidāms, ka arī EP kopumā atbalstīs šo lēmumu.

Vakar pēc redakcijas slēgšanas Briselē ES Padomē Lauksaimniecības komitejas līmenī lēma, vai ļaut Latvijai arī 2013. gadā maksāt PVTM lauksaimniekiem.

 

Straujuma pavēstīja, ka, pēc viņas rīcībā esošās informācijas, pārējās ES dalībvalstis atbalstot Latvijas lūgumu. Latviju sarunās pārstāv valsts sekretāres vietnieks Aivars Lapiņš.

 

Šis nenoliedzami ir Zemkopības ministrijas, Eiroparlamenta deputātes Sandras Kalnietes, komisāra Andra Piebalga un lauksaimnieku organizāciju lobēšanas kopīgs panākums.

Eiropas Komisija kā argumentu, kāpēc 2013. gadā neļaut Latvijai maksāt PVTM lauksaimniekiem, iepriekš minējusi konkurences kropļošanu. Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes valdes loceklis Armands Krauze to noraida, sakot, ka EK argumentācija neiztur kritiku, jo Latvijas lauksaimniekiem izmaksātais atbalsta apmērs, pat skaitot kopā PVTM ar ES tiešmaksājumiem, ir zemāks nekā pārējās ES dalībvalstīs.

 

Uzziņa

2011. gadā 64 031 lauksaimniekam ES un valsts atbalsta maksājumos izmaksāti 369 miljoni latu.

Papildu valsts tiešmaksājumus saņēma ap 60%.

Reklāma
Reklāma

Valsts naudas īpatsvars tiešmaksājumos patlaban ir aptuveni 31%.

Paredzamais līdzfinansējums no valsts budžeta – vismaz 20 miljoni latu.

2011. gadā lauksaimniekiem ES un valsts atbalsta maksājumos izmaksāti 369 miljoni latu.