Foto: riga2014.org

2015. pasludina par Hardija Lediņa gadu 0

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LCC) 2015. gadu pasludinājis par Latvijas avangarda mūzikas un mākslas klasiķa multimediju mākslinieka Hardija Lediņa gadu, aģentūrai BNS pavēstīja LCC pārstāve Santa Mičule.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Aivars Lembergs sašutis par kārtējo slogu uz Latvijas patērētāju kakla: “Tā mēs iegriezām Krievijai – pērkam dārgākus dārzeņus no Krievijas”
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi”
Lasīt citas ziņas

Lai atzīmētu Lediņa (1955-2004) 60. jubileju, novērtējot viņa ieguldījumu Latvijas kultūrā, visu gadu tiks rīkoti kultūras pasākumi, kas akcentēs leģendārā mākslinieka daudzpusīgās darbības svarīgākos pieturas punktus. Ar šo gadu LMC vēlas pievērst plašāku sabiedrības uzmanību viņa unikālajai personībai un uzsvērt Lediņa lomu Latvijas kultūrā, pielīdzinot to kanonizētām kultūras vērtībām.

Par multimediju patriarhu dēvētais Lediņš bija neordināra personība, kas Latvijas mākslas ainā ienāca 70.gadu beigās. Viņš izveidoja un spēcīgi iedvesmoja plašu alternatīvās kultūras lauku, sekojot līdzi aktuālākajām pasaules laikmetīgās kultūras norisēm un savdabīgā veidā tās integrējot Latvijas mākslinieciskajā vidē. Kopā ar domubiedriem Lediņš radīja mūzikas ierakstus, performances, akcijas un intervences, kas atklāj tiem laikiem inovatīvu un nebijušu izteiksmes valodu. Kā nozīmīgākās var minēt Nebijušu sajūtu restaurācijas darbnīcas (NSRD) aktivitātes un par leģendu kļuvušos Bolderājas gājienus, izstādi “Vējš vītolos”, performanci “Dr. Enesera binokulāro deju kursi” Salaspils Botāniskajā dārzā, aptuvenās mākslas izstādes, kā arī “Starptautisko telefonkoncertu”, kurā mūzika tika atskaņota vienlaicīgi no sešām pasaules pilsētām, operu “Rolstein on the beach”.

CITI ŠOBRĪD LASA

Hardija Lediņa gada atklāšanas pasākums notiks 22. janvārī. Ar literārajiem lasījumiem mūzikas veikalā “Upe” tiks atvērta “Hardija Lediņa kafejnīca”, bet mūzikas klubā “Nabaklab” notiks dažādas muzikālās performances. Turpmāko gada programmu veidos slavenāko NSRD performanču rekonstrukcijas, piemēram, Bolderājas gājiens, “Binokulāro deju kursi” Botāniskajā dārzā, Lediņam tiks veltītas vairākas laikmetīgās mākslas izstādes, dokumentālā filma, literārie lasījumi, diskotēkas-lektoriji, multimediālas performances, koncerti, ekspedīcijas un akcijas Rīgas vietās un apkaimēs, kas bija nozīmīgas mākslinieka dzīvē. Lediņa gada pasākumi tiks apkopoti un publicēti izdevumā, kuru papildinās viņa laikabiedru stāsti.

22. janvārī plkst.11 mūzikas veikalā “Upe” notiks Hardija Lediņa gadam veltītas preses brokastis “Labrīt, putra!”.

Pasākumu programmu producē Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs, pasākuma kuratores ir Solvita Krese un Diāna Popova. Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs jau ilgāku laiku nodarbojas ar Lediņa radošā mantojuma pētniecību. Kultūras programmu “Hardija Lediņa gads” finansē Valsts kultūrkapitāla fonds, Kultūras ministrija un “AB LV Charitable Foundation”.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.