Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto
Foto-LETA

2016.gadā Olaines cietumā ieslodzītos sāks ārstēt no narkotiku atkarības 0

2016.gadā Olaines cietuma teritorijā plānots atvērt par Norvēģijas valdības naudu izbūvētu centru, kurā ieslodzītie tiks ārstēti no narkotisko un psihotropo vielu atkarības, aģentūru LETA informēja Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) vecākā referente Ināra Makārova.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm 24
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus 21
VIDEO. Pensionāram izveidojusies sirdi sildoša draudzība ar lapsu, kuru viņš izārstēja no slimības
Lasīt citas ziņas

Viņa atzina, ka patlaban Latvijas cietumos atkarīgajiem ieslodzītajiem nav iespējams nodrošināt izolāciju no narkotiskajām un psihotropajām vielām, kā arī nodrošināt priekšnosacījumus resocializācijas darbam ar speciālajām mērķa grupām.

Ņemot vērā minēto, 18.septembrī IeVP sāka īstenot projektu “Jaunas nodaļas izveide Olaines cietumā, ieskaitot būvniecību un personāla apmācību”, kas ir sastāvdaļa Tieslietu ministrijas un Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta līdzfinansētajai programmai “Latvijas korekcijas dienestu un Valsts policijas īslaicīgās aizturēšanas vietu reforma”.

CITI ŠOBRĪD LASA

Projekta mērķis ir izveidot sistēmu darbam ar atkarīgajiem ieslodzītajiem, nodrošināt personāla sagatavošanu darbam ar atkarīgajiem, kā arī nodrošināt ieslodzīto resocializācijas programmu izstrādi un īstenošanu. Projekta izpildes gaitā tiks apmācīti 240 darbinieki, bet atkarības mazināšanas programmās tiks iesaistīti 210 ieslodzītie.

Makārova pastāstīja, ka saskaņā ar 2010.gadā veiktā pētījuma “Narkotiku lietošanas izplatība ieslodzījuma vietās Latvijā” datiem pirms nonākšanas ieslodzījumā narkotiskās vielas ir pamēģinājuši 66,1% ieslodzīto jeb 3012 personas, savukārt 17,8% notiesāto atzinuši, ka narkotiskās vielas lietojuši ieslodzījuma vietā.

Ik gadu, veicot kompleksos pasākumus, ieslodzījuma vietu darbinieki cietumos atrod un atsavina vairāk nekā kilogramu narkotisko un psihotropo vielu. Dažādu pētījumu dati liecina, ka cietumos biežāk nekā citviet sabiedrībā narkotikas tiek lietotas injekciju veidā.

Projekts tiek īstenots no šā gada 18.septembra līdz 2016.gada 31.aprīlim, tā kopējais finansējums ir 8,28 miljoni eiro (5,82 miljoni latu), no kuriem 85% finansē Norvēģijas valdības divpusējais finanšu instruments, bet atlikušie 15% ir Latvijas valsts budžeta līdzfinansējums.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.