“NCH Capital” viceprezidents Kārlis Cerbulis (attēlā otrais no labās puses) saņēmis pelnītu atzinību par savu ilggadējo darbu riska kapitāla nozarē, noslēdzot Latvijas vēsturē lielāko riska kapitāla fondu pārdošanas darījumu – “GroGlass” pārdošanu.
“NCH Capital” viceprezidents Kārlis Cerbulis (attēlā otrais no labās puses) saņēmis pelnītu atzinību par savu ilggadējo darbu riska kapitāla nozarē, noslēdzot Latvijas vēsturē lielāko riska kapitāla fondu pārdošanas darījumu – “GroGlass” pārdošanu.
Foto: Karīna Miezāja

FOTO: Kuri bija 2018. gada investīciju čempioni? 0

Pēc Latvijas Privātā un riska kapitāla asociācijas (LVCA) un Latvijas Biznesa eņģeļu tīkla (LatBAN) domām, 2018. gada ievērojamākais darījums Latvijā bija “GroGlass” pārdošana, kurā pārdevējs bija uzņēmums “NCH Capital”, bet pircēji – Apvienotās Karalistes investīciju uzņēmums “Kartesia” un “GroGlass vadības” komanda.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
FOTO. Mākslīgais intelekts nosauc 10 pasaules pievilcīgākos vīriešus. Starp tiem – pretrunīgi vērtēts Latvijas politiķis
Kokteilis
“Citreiz pirms koncerta nepieciešams atgādināt ētiku un pieklājības etiķeti” – Madara Raabe vīlusies par koncertā Siguldā pieredzēto
Notriektā tautumeita 10
Lasīt citas ziņas

Nav arī nekāds brīnums, jo šis darījums ir līdz šim Latvijas vēsturē lielākais t. s. izejas darījums, proti, darījums, kurā sākotnējais investors pārdod savas daļas investoriem, kas strādā ar uzņēmumiem tālākās attīstības fāzēs.

“GroGlass” ir antireflektīvā stikla ražotājs. LVCA valdes priekšsēdētājs Edgars Pīgoznis uzskata, ka “GroGlass” pārdošanas darījums ir ne tikai 2018. gada visvairāk apbalvotais darījums, bet arī viens no veiksmīgākajiem piemēriem, kā ar riska kapitāla palīdzību no idejas ir izaudzēts starptautiski atzīts uzņēmums ar miljonu eiro apgrozījumu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Rezultātā uzņēmums tika pārdots par summu, kas pārsniedz 50 miljonus eiro. Jāiebilst, ka jaunā investora – “Kartesia” – pārvaldīto līdzekļu apjoms pārsniedz 1,34 miljardus eiro un kompānija specializējas mazu un vidēja izmēra uzņēmumu finansēšanā.

Balvas par savu ieguldījumu šī uzņēmuma pārdošanā saņēma visas iesaistītās puses – pārdevējs “NCH Capital” saņēma balvu par gada pārdošanas darījumu, bet pircēji “Kartesia” par gada investīciju.

Balvas saņēma arī darījumā iesaistītie konsultanti: nominācijā “Gada finanšu konsultants” balvu saņēma “Oaklins M&A Baltics” par “GroGlass” pārdošanas darījuma finanšu konsultācijām, savukārt nominācijā “Gada juridiskais konsultants” par uzvarētāju tika atzīts uzņēmums COBALT par “Kartesia” konsultēšanu attiecībā uz “Gro­Glass” iegādi, kā arī investīciju fonda “Baltcap” konsultēšanu “Runway BPO” daļu pārdošanas darījumā, kā arī citām darījumu konsultācijām.

Ievērojami sasniegumi bija arī privāto investoru grupā. Te balvu par gada perspektīvāko investīciju saņēma Anatolijs Prohorovs par atkārtotu investīciju audiotehnoloģiju uzņēmumā “Sonarworks”.

Viņa uzņēmumā investēto līdzekļu apjoms ir 250 000 eiro, bet jau šobrīd viņam piederošo uzņēmuma daļu vērtība tiek vērtēta kā 20 līdz 30 reizes lielāka par šo summu.

“Sonarworks” nodarbojas ar skaņas digitālo apstrādi, skaļruņu un austiņu kalibrēšanu, panākot tajos studijas skaņas kvalitāti. Uzņēmums šobrīd jau strādā ar klientiem 74 dažādās valstīs.

Savukārt balvu “Gada videi draudzīgākā investīcija” saņēma investors Matīss Ansviesulis par investīciju jaunuzņēmumā “AirBoard”, kurš konstruējis pasaulē pirmo augstas celtspējas (100 kg) bezpilotu lidaparātu “AirBoard AGRO”.

Reklāma
Reklāma

Investīcija ļāvusi pilnveidot produktu, samazinot tā ietekmi uz vidi – bezpilotu lidaparāts tiek darbināts, izmantojot elektroenerģiju, tādējādi netiek radīti CO2 izmeši. Jāpiebilst, ka aizvadītā gada nogalē tika izplatīts videoklips, kurā tika demonstrēts, kā minētais bezpilotu lidaprāts lidina gaisā Ziemassvētku vecīti.

Vēl jāpiebilst, ka balvas par nozares atbalstīšanu saņēma arī SEB banka par ilggadējo atbalstu riska kapitāla nozarei un “Swedbank Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība” par būtisku atbalstu riska kapitāla nozares stiprināšanā, veicot atkārtotus ieguldījumus riska kapitālā.

Apbalvojums “Gada nozares atbalstītājs” privāto investoru sektorā tika piešķirts Ekonomikas ministrijai par atbalstu privātā kapitāla ekosistēmas pilnveidošanā, īpaši par privāto investoru iekļaušanu Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumā.

Pēc pasākuma saimnieku – Latvijas Privātā un riska kapitāla asociācijas un Latvijas Biznesa eņģeļu tīkla domām, 2019. un tam sekojošais gads būs nozares izaugsmes gadi – darbu ir uzsākuši jauni riska kapitāla fondi un sagaidāms aktīvs investīciju periods.

Viņi ir pārliecināti, ka tas sekmēs inovatīvu biznesa projektu rašanos un uzņēmējdarbības attīstību.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.