Foto: Nils Erdmanis-Stārasts

Margaritas Stārastes lielais desmitnieks 2

Kurš nepazīst lācīti Rūcīti, Zīļuku, Pintiķus, Ieviņu Āfrikā, Sārtuli vai Tinci? Kurš nepazīst viņu “māmiņu” – latviešu bērnu rakstnieci un mākslinieci Margaritu Stārasti, kurai 2. februārī apritēs apaļi simts?
Viņas dzīvīgie, sirsnīgie zīmējumi un atjautīgās pasakas priecējušas un valdzinājušas mazos lasītājus Latvijā un arī ārzemēs jau kopš pagājušā gadsimta 40. gadiem. Jā, 1942. gadā iznāca Margaritas Stārastes pirmie darbi – grāmatiņas “Balti tīri sniega vīri” un “Ziemas grāmata”, tiem sekoja arvien jauni un jauni līdz pat 2008. gadam, kad iemīļoto rakstnieci un mākslinieci pārsteidza smaga slimība. Mēs vēlamies nosvinēt Margaritas Stārastes dzimšanas dienu, atgādinot par desmit mūsuprāt visvisvērtīgākajām un interesantākajām viņas grāmatām.
Ak, jā, – sarakstā iekļautas tikai tās, mūsuprāt, iecienītākās grāmatas, kurām Margarita Stāraste ir gan teksta, gan ilustrāciju autore. Vēl ir ļoti daudz tādu visu paaudžu bērnu iecienītu izdevumu, kuriem tekstu radījis kāds cits, bet kuras tik un tā atmiņā paliek pirmo un galvenokārt sirsnīgo ilustrāciju dēļ. Kopumā Margarita Stāraste bijusi autore vai līdzautore aptuveni 100 grāmatām.

Reklāma
Reklāma