Foto – LETA

Ražotājus satrauc sodi par piena kvotu pārsniegšanu; aicina meklēt risinājumus 0

Vairāku Eiropas Savienības (ES) valstu zemnieki ir satraukti par draudošajām lielajām soda naudām saistībā ar piena kvotu pārsniegšanu. Tāpēc 19 lauksaimnieku organizācijas no 11 ES dalībvalstīm vērsušās Eiropas Komisijā (EK) un pie savu valstu valdībām ar lūgumu rast risinājumu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 156
Kokteilis
Magnētiskās vētras 2024. gada aprīļa beigām – visbīstamākās dienas
Lasīt citas ziņas

Kā portālam “LA.lv” sacīja biedrības “Zemnieku saeima” valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja, vismaz deviņās ES dalībvalstīs jau šogad tiks pārsniegtas piena kvotas un būs jāmaksā soda naudas. Savukārt nākamgad tas draud vēl lielākai valstu grupai, tai skaitā arī Latvijai. Kopējās soda naudas apmērs saskaņā ar lauksaimnieku aplēsēm var sasniegt pusmiljardu eiro.

“Tas skaidrojams ar to, ka 2014./2015.piena kvotu gadā atļautais piena ražošanas apjoms ES nav mainīts, atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, kad tas nedaudz par apmēram 1% palielināts,” klāstīja “Zemnieku saeimas” pārstāve, norādot, ka zemnieki ražo un gribētu ražot vēl vairāk piena, jo pasaulē ir labs pieprasījums pēc tā produktiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai piena ražotāji izbēgtu no draudošajām lielajām soda sankcijām par atļauto ražošanas apjomu pārsniegšanu, lauksaimnieku organizācijas piedāvā koriģēt piena kvotu pēc tauku satura. Šis priekšlikums arī izteikts trešdien tikšanās laikā ar EK amatpersonām.

Ja EK neieklausīsies ražotājos un problēmai netiks rasts risinājums, tad lielās soda naudas visnegatīvāk skars tieši jaunos lauksaimniekus, kuri ražošanu sākuši nesen un kuriem nav naudas kvotu pirkšanai. “Mēs prasām Zemkopības ministriju ārkārtīgi steidzami meklēt atbalstu citās valstīs un stingru, pārliecinošu pozīciju 17. un 18. februāra Ministru padomē, lai novērstu iespējamās soda naudas Latvijas piena ražotājiem,” uzsver Dzelzkalēja.

Jau vēstīts, ka piena ražošana ES daudzus gadus ir kvotēta. Ja noteiktie piena ražošanas apjomi tiek pārsniegti, tad par to ir jāmaksā soda nauda. Pirms dažiem gadiem nolemts no 2015.gada 31.marta piena kvotu sistēmu un attiecīgos nozares ierobežojumus ES atcelt.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.