LETA

Pensionāri vairākās jomās var maksāt samazināto patentmaksu 0

Pensionāri – saimnieciskās darbības veicēji no šā gada 1.janvāra vairākās saimnieciskās darbības jomās var maksāt samazināto patentmaksu, kas ir 17 eiro gadā vai deviņi eiro pusgadā, portālu “LA.lv” informēja Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem
Kokteilis
Numeroloģijas tests: aprēķini savu laimīgo skaitli un uzzini, ko tas par tevi atklāj
RAKSTA REDAKTORS
VIDEO. “ASV aizliedz ar likumu, Latvijā tirgo uz katra stūra!” Brīdina par zīdaiņiem bīstamām precēm 13
Lasīt citas ziņas

Samazināto patentmaksu ir tiesības maksāt šādos gadījumos: personai ir piešķirta vecuma pensija (tajā skaitā, priekšlaicīgi); personas saimnieciskās darbības ieņēmumi pirmstaksācijas – 2013. gadā nepārsniedz 3000 eiro (2108,41 latu); persona nav fiksētā nodokļa vai mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs vai saimnieciskās darbības veicējs; persona nenodarbina citas personas; persona nestrādā algotu darbu.

Samazināto patentmaksu var maksāt par ādas un tekstilizstrādājumu amatniecību, apģērbu un apavu izgatavošanu un labošanu, pulksteņu un slēdzeņu labošanu, kā arī citiem sadzīves pakalpojumiem, amatniecības izstrādājumu izgatavošanu; floristiku; privātajiem mājsaimniecības un mājas aprūpes pakalpojumiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Samazinātā patentmaksa ir patentmaksas veids – vienots fiksēts maksājums, kas ietver iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumus par fiziskās personas saimniecisko darbību. Samazinātā patentmaksa ir galīgs nodokļa maksājums par kalendāra gadu (17 eiro) vai sešiem mēnešiem (deviņi eiro).

Fiziskā persona iesniegumu par reģistrāciju patentmaksas vai samazinātās patentmaksas veikšanai iesniedz VID un veic samazinātās patentmaksas maksājumu attiecīgajā valsts budžeta kontā. Iesnieguma veidlapa “Iesniegums VID par reģistrāciju patentmaksas vai samazinātās patentmaksas veikšanai” pieejama www.vid.gov.lv sadaļā “Veidlapas un iesniegumi”, izvēloties tēmu “Iedzīvotāju ienākuma nodoklis”.

Plašāka informācija par samazināto patentmaksu pieejama www.vid.gov.lv sadaļā “Saimnieciskās darbības veicēji” vai informatīvajā materiālā “Grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” attiecībā uz samazinātās patentmaksas piemērošanu”.

Jautājumu vai neskaidrību gadījumā aicinām zvanīt uz VID Informatīvo tālruni 1898, izvēloties tematu “Nodokļi”, konsultēties ikvienā VID klientu apkalpošanas centrā vai izmantot iespēju “Uzdod jautājumu VID”.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.