Publicitātes foto

Atvērs grāmatu par noklusēto 2. Pasaules kara vēsturi 2

Sagaidot Otrā pasaules kara beigu Eiropā 69. gadskārtu, izdevniecība “Lauku Avīze” sadarbībā ar Latvijas Okupācijas muzeju un Latvijas Kara muzeju 6. maijā plkst. 17.00 aicina uz vēstures doktora Ulda Neiburga grāmatas “Dievs, Tava zeme deg! Latvijas Otrā pasaules kara stāsti” atvēršanu un Askolda Saulīša dokumentālās īsfilmas “Dievs, Tava zeme deg! Otrais pasaules karš un Latvijas okupācija, 1939–1945” pirmizrādi Latvijas Kara muzejā, portālam LA.lv pastāstīja izdevniecības “Lauku Avīze” redaktore Renāte Neimane.

Reklāma
Reklāma
Notriektā tautumeita 6
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Lasīt citas ziņas

Grāmata “Dievs, Tava zeme deg! Latvijas Otrā pasaules kara stāsti” ir vēstījums par mūsu valsts un tautas kara laika pieredzi, kad Latvija zaudēja savu faktisko suverenitāti un piedzīvoja divu svešu totalitāru lielvaru – Padomju Savienības un Vācijas – okupācijas varu klātbūtni. Tās nosaukumā apzināti ir izmantotas rindas no komponistes Lūcijas Garūtas un dzejnieka Andreja Eglīša kantātes “Latviešu lūgšana Dievam” (“Dievs, Tava zeme deg!”) (1944), kas visdramatiskāk un emocionālāk atspoguļo šo laiku. Katrā Latvijas ģimenē par šiem notikumiem ir savi stāsti – gan ļoti līdzīgi, gan atšķirīgi no tiem Otrā pasaules kara stāstiem, kas ietverti grāmatā. Tomēr tie visi kopā ir savdabīgs paaudžu mantojums, kurā sakņojas mūsu vēstures apziņa un ir meklējams spēks, veidojot savas valsts un tautas nākotni.

Grāmatā attēlotie notikumi aptver laika posmu no Vācijas un PSRS kara sākuma 1941. gada 22. jūnijā līdz Otrā pasaules kara beigām Eiropā 1945. gada 8. maijā. Tajā ietvertie raksti ir veltīti Otrā pasaules kara norisēm Latvijā, kas pēc kara ir bijušas vai nu sagrozītas, vai noklusētas padomju okupētajā Latvijā un vismaz daļēji neērtas arī latviešu trimdā Rietumos. Starp neērtajām lappusēm ir gan komunistu un nacistu okupācijas režīms un to noziegumi, policijas bataljoni, leģions, holokausts, ebreju glābēji, pretošanās kustība, sadarbība ar okupācijas varām.

CITI ŠOBRĪD LASA

Daudzi no šiem tematiem ir izrādījušies pretrunīgi un aktuāli (okupācijas varu maiņa Rīgā 1941. gada 1. jūlijā un 1944. gada 13. oktobrī, Rīgas Lielās Horālās sinagogas nodedzināšana, Konrāda Kalēja lieta, Salaspils koncentrācijas nometne, latviešu leģions un 16. marts, Konstantīns Čakste un Latvijas Centrālā padome u. c.) vai arī aizmirsti un neērti (latviešu karavīri – Bruņinieka krusta kavalieri, atkārtotas padomju okupācijas varas noziegumi 1944./1945. gadā u. c.) arī Latvijā nu jau divdesmit gados pēc tās faktiskās suverenitātes atjaunošanas.

Grāmatā ietverti 33 raksti, kas savulaik publicēti “Latvijas Avīzē” un “Mājas Viesī” (1999–2009), taču pārstrādāti un papildināti ar pēdējos gados apzinātiem jauniem vēstures dokumentiem un pētījumiem, aculiecinieku liecībām un atziņām, kas izskanējušas dažādās publiskās diskusijās par Latvijas Otrā pasaules kara vēstures tematiku.

Grāmata ir sarakstīta, izmantojot Latvijas, Vācijas, Krievijas, ASV un citu valstu arhīvu, muzeju un bibliotēku materiālus, apzinot plašu līdz šim publicētās literatūras loku, kā arī Otrā pasaules kara notikumu dalībnieku rakstiskas un mutiskas liecības.

“Grāmatas unikalitāte un rūpīgais faktu, notikumu un dokumentu pētījums ļauj iejusties Latvijai tik nozīmīgā laikā – Otrā pasaules kara un okupācijas gados, kas aptver periodu no 1941. gada 1. jūlija līdz 1945. gada 8. maijam. Ar šo darbu Latvijas kultūras mantojums ir ieguvis pamatīgas, kaut skaudras un traģiskas vēstures lappuses. Viena no vērtīgākajām pēdējo gadu Latvijas vēsturei veltītajām grāmatām,” vērtē kinorežisors Askolds Saulītis.

Grāmatas atvēršanas laikā notiks arī kinorežisora Askolda Saulīša un vēsturnieku Ulda Neiburga un Kaspara Zeļļa veidotās dokumentālās īsfilmas “Dievs, Tava zeme deg! Otrais pasaules karš un Latvijas okupācija, 1939–1945” pirmizrāde. Šī filma ir viena no piecām īsfilmu cikla sērijām Latvijas Okupācijas muzeja un Latvijas Republikas Kultūras ministrijas kopprojektā “Latvijas valsts pamati, vēsture un mūsdienas”, kas vēsta par Latvijas suverenitātes idejas un valstiskuma attīstību un vēsturiskajiem procesiem 19. un 20. gadsimtā, to mijiedarbību ar norisēm šodienas Latvijas valstī un sabiedrībā.

Reklāma
Reklāma

Pasākuma īpašie viesi – Valters Nollendorfs (Latvijas Okupācijas muzejs), Aija Fleija (Latvijas Kara muzejs), Evija Veide (AS “Lauku Avīze”).

Atvēršanas dienā grāmatu būs iespējams iegādāties par īpašu cenu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.