MInistru prezidente Laimdota Straujuma tiekas ar  Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas pārstāvjiem.
MInistru prezidente Laimdota Straujuma tiekas ar Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas pārstāvjiem.
Foto: LETA

Ģimenes ārsti ar Laimdotu Straujumu streiku nav apsprieduši 1

Tiekoties ar Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas pārstāvjiem, Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) nav pārrunājusi jautājumu par asociācijas plāniem rīkot streiku, ja netiks pildītas mediķu prasības.

Reklāma
Reklāma
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija
TV24
Vai rudenī tiks palielinātas pensijas? Saeimas deputāts par plānotajām izmaiņām pensiju aprēķinā
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 115
Lasīt citas ziņas

Straujuma šodien pēc tikšanās ar asociāciju medijiem sacīja, ka sarunas laikā ir informējusi, ka zina par plāniem streikot, taču plašāk šis jautājums neesot pārrunāts. Viņa atklāja, ka tikšanās laikā ir pārrunāti divi galvenie jautājumi – par nepieciešamajām izmaiņām normatīvajos aktos un Ministru kabineta noteikumos, lai mazinātu birokrātiju un administratīvo slogu, kā arī par finansējumu nozarei.

Jautājumā par finansējumu nozarei Straujuma nav devusi solījumu, ka tiks pildītas ģimenes ārstu prasības – šo jautājumu skatīs kontekstā ar nākamā gada budžetu. Taču valdības vadītāja ir uzdevusi Veselības ministrijai sagatavot informāciju, kāds ir finansējums veselības aprūpes nozarei attiecībā pret citu nozaru finansējumu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Straujuma uzteica ģimenes ārstus par šodien notikušo konstruktīvo sarunu un izteica gandarījumu, ka ir panākta vienošanās par turpmāko darbu.

Arī jautājumā par Veselības aprūpes finansēšanas likumu neesot izteikti solījumi, ka tiks ievērotas Ģimenes ārstu asociācijas prasības. Asociācijas pārstāve Ilze Aizsilniece uzsvēra, ka Ģimenes ārstu asociācija neatbalsta likumprojekta virzību tālāk tādā redakcijā, kāda ir patlaban. Taču pagaidām vēl esot grūti prognozēt, vai asociācijas iebildumi tiks ņemti vērā – viss esot atkarīgs no deputātiem.

Jautājumā par streika organizēšanu, Aizsilniece atzina, ka asociācijas pašmērķis nav streika organizēšana. Ja prasības tiks ievērotas, streiks nenotikšot. “Mēs ceram, ka šāda streika iespējamība nebūs, taču ir jāizpilda daži no priekšnoteikumiem, lai tā nebūtu,” teica Aizsilniece. Viņa pauda cerību, ka streika rīkošanai pagaidām nebūs iemesla un ka ir atrasti kopīgie punkti turpmākai sadarbībai. Tikšanās laikā arī panākta vienošanās par vairāku nedēļu darbu, lai meklētu kopīgus risinājumus.

“Ceram, ka Latvijas iedzīvotāji, darba devēji un uzņēmēji sapratīs, ka Latvijas iedzīvotāju veselība ir mūsu ekonomiskā bagātība un noteikums ekonomiskajai izaugsmei,” teica mediķe.

Jau ziņots, ka, nerodot kompromisus ar valdību par veselības aprūpes sistēmas izmaiņām, ģimenes ārsti apsver iespējas streikot, šorīt Latvijas Radio stāstīja ģimenes ārste Ilze Aizsilniece. Mediķe atzina, ka minētā nebūtu labākā protesta forma, taču ģimenes ārsti varot būt spiesti šādi rīkoties. Streikā, visticamāk, neiesaistītos lauku ģimenes ārsti, tāpat palīdzība netiktu atteikta akūtajiem pacientiem. Aizsilniece atzina, ka iespējamas ir arī citas protesta formas, ja ģimenes ārsti valdībā neatradīs dzirdīgas ausis savām problēmām.

Reklāma
Reklāma

LETA jau ziņoja, ka Latvijas Ģimenes ārstu asociācija 9. maijā biedru sapulcē nolēma izteikt neuzticību veselības ministrei Ingrīdai Circenei (V) un valdībai veselības aprūpes pārvaldes jomā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.