Praktiski
Receptes

4 ogu uzlējumu receptes stiprākai dūšiņai. Pavisam viegli pagatavot! 0

Publicitātes foto

Vasara ir ražīgākais augļu un ogu laiks. Lai gan svaigas ogas Latvijā pieejamas vien pāris mēnešu gadā, dažādos veidos tās iespējams baudīt arī ilgāk. Viena no iespējām, kā celt dārzā salasītās ogas ciemiņiem svētku brīžos, ir uzlējumi. Ar īpašiem padomiem un uzlējumu receptēm dalās “Latvijas balzams” stipro dzērienu tehnoloģe Aija Zablocka.

“Gatavojot uzlējumus, jāatceras – domā labas domas un dari to ar prieku – tā ir maģija, kas strādā,” stāsta A. Zablocka. Vēl der atcerēties, ka jāizvēlas tikai labas un gatavas ogas, kā arī svaigas ogas var lieliski aizstāt ar saldētām – tad tās pat nav jāsabaksta. Tad uzlējumus iespējams gatavot arī ziemā. Lai gan ievārījumu gatavošanai izmanto ievārījuma cukuru, uzlējumiem tas nederēs! Tajā esošās pektīnvielas šoreiz nav vēlamas – uzlējums neizdosies.

“Latvijas balzama” LB Vodka 69% ir paredzēta dažādu ogu un augļu uzlējumiem, kā arī liķieru pagatavošanai mājas apstākļos.

Un lūk, četras uzlējumu receptes, kuras mājas apstākļos iespējams izgatavot no mūsu pašu ogām, izmantojot  uzlējumiem paredzēto 69% degvīnu.

1. Dzērveņu uzlējums
2 litri LB Vodka 69%
1 glāze cukura (200vg)
300–400 g dzērveņu

Dzērvenes (daļu ogu var saspiest) ieber 3 l burkā, pievieno cukuru un degvīnu. Burku aizvāko, uz 3–4 nedēļām noliek nostāvēties, ik pa brīdim sakratot, lai cukurs pilnībā izšķīst. Uzlējumu nokāš caur sietu vai marli un salej pudelēs.

2. Pīlādžu uzlējums
0,5 litri LB Vodka 69%
2 lieli pīlādžu ķekari
1 ēdamkarote cukura
Naža gals citronskābes

Pīlādžu ogas noņem no ķekariem un noskalo. Ieber katlā, pielej 1 l ūdens, uzvāra un nokāš caur sietu. Ogām pievieno cukuru, citronskābi un samaisa. Ogas pārliek tīrā stikla traukā, pievieno degvīnu un noliek ievilkties uz 5–6 dienām.

3. Ķiršu uzlējums
1 kg ķiršu ar kauliņiem
0,5 litri LB Vodka 69%
1/2 glāze cukura
3–4 krustnagliņas
1 kanēļa standziņa

Ķiršus noskalo zem tekoša ūdens, apžāvē un izņem kauliņus. Stikla trauku piepilda ar ķiršiem un aizvāko. Lielā katlā ieklāj dvieli vai drānas gabalu, uz kura novieto stikla trauku. Katlā ielej ūdeni, uzvāra un karsē 5 minūtes. Pēc tam uzlējumu atdzesē, pievieno kanēļa standziņu, krustnagliņas, cukuru, degvīnu un aizvāko. Trauku novieto tumšā vietā un ik pēc pāris dienām sakrata. Uzlējums ir gatavs pēc 4 nedēļām.

4. Upeņu liķieris
0,5 kg upeņu
2 glāzes LB Vodka 69% (400 ml)
500 g cukura
1 glāze ūdens (200 ml)

Pārlasītas upenes sabaksta ar zobu bakstāmo un saliek stikla traukā. Upenes aplej ar degvīnu, trauku aizvāko un novieto tumšā vietā uz 4 nedēļām. Upeņu uzlējumu izfiltrē. No ūdens un cukura savāra sīrupu, atdzesē un pievieno degvīna izvilkumam. Noliek stāvēt vēl uz 3–4 nedēļām, pēc tam vēlreiz izfiltrē un iepilda skaistās pudelēs.

LA.lv