Foto: Čikāgas universitātes Austrumu institūts

4000 gadus vecs “grozāmgrābslis” izrādās ierocis 1

Mezopotāmijā starp 2000. un 1800. gadu pmē. tapis piekšmets, kuru Čikāgas universitātes Austrumu institūts 85 gadus bija iekļāvis bērnu rotaļlietu sarakstā un kurš tiešām ļoti atgādina mūsdienās tik populāro grozāmgrābsli, izrādās esam vāles uzgalis, vēsta gazeta.ru.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 33
Mājas
12 senlatviešu ticējumi par Jurģu dienu: kāda šī diena, tāda visa vasara? 25
Putinam draud briesmas, par kurām pagaidām zina tikai nedaudzi 15
Lasīt citas ziņas

Muzeja kuratori pamanīja kļūdu, uzlabojot ekspozīciju Mezopotāmijas galerijā, kur trīsstūrveida priekšmets no dedzināta māla bija aprakstīts kā “grozāma rotaļlieta ar dzīvnieku galvām”.

Priekšmets atrasts Tell Asmarā (mūsdienu Irākā) notikušos izrakumos. 1932. gadā, kad publicēts pirmais priekšmeta apraksts, pētnieki izteikuši pieļāvumu, ka tā ir rotaļlieta. Savukārt atradēji bija pieņēmuši, ka artefakts, iespējams, izmantots astroloģijā. Tomēr jaunākā hipotēze ir, ka patiesībā atradums izmantots kā vāles uzgalis, neraugoties uz neparasto materiālu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kad sākās grozāmgrābšļu trakums, daudzi muzeja apmeklētāji bija sociālajos tīklos ievietojuši šī Mezopotāmijas atraduma attēlu, un daži pat bija pajokojuši, ka atradums apliecina – mūsdienās vairs nav iespējamas oriģinālas idejas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.