Publicitātes foto

Kroļļa grafiku izstāde atvērta Ventspilī 0

No 7. augusta teātra nama “Jūras vārti” Mazajā izstāžu zālē apskatāma Gunāra Kroļļa zīmējumu izstāde “Grafīta spīdums”, vēsta teātra nama pārstāvji.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 33
Mājas
12 senlatviešu ticējumi par Jurģu dienu: kāda šī diena, tāda visa vasara? 25
Putinam draud briesmas, par kurām pagaidām zina tikai nedaudzi 15
Lasīt citas ziņas

Izstādē eksponēti zīmējumi, kas tapuši pēdējo gadu laikā, kā arī šogad veidots zīmējumu cikls.

Grafiķis Gunārs Krollis ir viens no izcilākajiem vecākās paaudzes latviešu māksliniekiem. Daiļrades sākumā Gunārs Krollis aizrāvās ar linogriezumu, vēlāk strādājis oforta tehnikā un laiku pa laikam nodarbojies arīdzan ar akvareli un glezniecību. Nozīmīgs ir mākslinieka ieguldījums grāmatu ilustrāciju laukā. Liela viņa dzīves daļa pagājusi pedagoģiskajā darbā, audzinot jauno grafiķu maiņu Latvijas Mākslas akadēmijā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Zīmulis kā tehnika Gunāram Krollim uzmanības centrā jau ir vairākus gadus. Viņa zīmējumos apvienojas dažādi laikmeti un dažādu tautu kultūras. Laika izpratni zīmējumos nosaka mākslinieka griba un iztēle. Ielūkojoties tajos, šķiet, ka Gunārs Krollis mums atgādina par cilvēces bagāto kultūras pagātni, kas ir pamatā šodienas pasaulei un ko bieži piemirst. Te ir atpazīstami tēli gan no seno alu zīmējumu perioda, gan no Mezopotāmijas, gan Senās Ēģiptes un Senās Grieķijas laikiem, gan viduslaiku Eiropas kultūras vēstures. Tādējādi zīmējumi arī no skatītāja prasa krietnu zināšanu bagāžu pasaules mākslas vēsturē. Darbu rašanos noteikušas autora pārdomas par pasauli, tās gaitu, arī par mums.

Patīkamu pārsteigumu mākslas cienītājiem var sagādāt zīmējumu pētīšana, jo mākslinieks lietojis dažādas cietības grafīta zīmuļus, te punktējot, te formas veidojot ar īsākām un garākām svītrām, te rūpīgi variējot formas un gaismēnas, radot vienlaikus glezniecisku un skulpturālu iespaidu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.