Foto – recipegirl.com

Dulce de leche – populārs karamelei līdzīgs Latīņamerikas saldēdiens + vēsturiski fakti 0

Dulce de leche ir ļoti populārs produkts Latīņamerikā. Burtiski no spāņu valodas tas nozīmē “saldais piens”, un pēc būtības tas arī tas ir. Taču pēc garšas Dulce de leche atgādina ko vidēju starp karameli un vārītu iebiezināto pienu.

Reklāma
Reklāma
VIDEO. “Sēžu ceļmalā un netieku mājās!” Latviete ar asarām acīs stāsta par nedienām ar elektroauto
Krievija identificē divas “smirdīgas” valstis, kas būtu tās nākamais mērķis
Kokteilis
Personības tests: jūsu dzimšanas mēneša zieds atklāj par jums vairāk, nekā spējat iedomāties 17
Lasīt citas ziņas

Tā kā šo produktu ļoti mīl visā Latīņamerikā, tad arī par šīs receptes izcelsmes vietas godu gatavas pacīnīties vairākas valstis: Brazīlija, Čīle, Argentīna, Kolumbija un Urugvaja. Interesanti, ka neskatoties uz to, Dulce de leche ir ļoti vienkāršs produkts, kurā ietilpst vien piens, cukurs, vaniļa, saldais krējums un soda. Šim gardumam ir dažādi nosaukumi. Tā Kolumbijā, Venecuēlā un Panamā, runājot par Dulce de leche, cilvēki teiks “arequipe”, kas nozīmē “karamele”. Bet Čīlē un Ekvadorā tas būs “manjar”, tas ir “delikatese”. Peru un Bolīvijā saldo pienu sauks par “blamanžē”.

Katram ir savas Dulce de leche pagatavošanas nianses. Argentīnā to taisa no govs piena, vaniļas, cukura un šķipsniņas vārāmās sodas. Urugvajā – no piena un cukura. Meksikā izmanto govs piena un kazas piena maisījumu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šis ēdiens zināms arī Spānijā un Francijā, kur tas kļuvis populārs, pateicoties Latīņamerikas imigrantiem.

Pirmie rakstiskie receptes dati, kurā no piena un cukura izveidota karamelizēta masa, atrasti brazīliešu Minas-Džeiras štatā. Recepte datēta ar 1773. gadu. Neskatoties uz to, Argentīnā uzskata, ka Dulce de leche izgudrojums pieder viņiem, kaut viņiem tas datēts tikai 1829. gadā.

Stāstījums vēsta, ka reiz kalpone, gatavojot latti, aizmirsa uz plīts pienu un cukuru, un, kad atgriezās, katlā bija brūngans karamelizēts šķidrums. Argentīniešu vēsturnieks Viktors Ego Dakrots apgalvo, ka viņu tauta ne tikai ir izgudrojusi Dulce de leche, bet arī arī izplatījusi recepti Latīņamerikā.

It kā šo gardumu ļoti mīlējis Hose de Sen Martins, kurš kļuva par pirmo valdītāju Peru. Viņš arī peruāniešiem iemācījis gatavot Dulce de leche.

Interesanti, kaut Čīlē neviens nav pretendējis uz Dulce de leche autorību, pierakstos, kas datēti ar 1620. gadu, minēts par vairākām pudelēm “čīliešu karameles” eksporta, kas, iespējams, bija Dulce de leche.

Lai kā arī būtu, Latīņamerikā tas ir populārs ēdiens, kuru ēd gan atsevišķi, gan pievieno citām maltītēm kā mērci. Bieži to izmanto konfekšu aromatizēšanai, tortēm un saldējumam. To ziež uz maizes un tostermaizes, vai pankūkām.

Argentīnā ļoti populāras konfektes no Dulce de leche. Interesanti, ka līdz 1984. gadam tās saucās “Mū-mū”, līdzīgi kā Latvijā.

Recepte

Lai gan Dulce de leche izgatavo arī rūpnieciski, to lieliski var pagatavot mājās.

Reklāma
Reklāma

Tam vajadzīgs katls ar biezām malām, viens litrs piena un 200 – 300 g baltā cukura. Ja jūs vēlaties gatavot pēc argentīniešu receptes, šīm sastāvdaļām vēl jāpievieno ēdamkarote sodas, kas dzēsta pusglāzē ūdens. Visas sastāvdaļas liek katlā un vāra uz mazas uguns, visu laiku maisot, līdz masa sabiezē un kļūst brūna.

Var izvēlēties vienkāršāku pagatavošanas metodi, kas ir populārs pat Latīņamerikā. Tādā gadījumā priekš Dolce de leche vajag ņemt bundžiņu iebiezinātā piena un vārīt katlā ūdens peldē divas stundas.

Izmantots materiāls no latindex.ru

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.