Publicitātes foto

Muzikālā pasakā Cūkmens un sivēntiņi aicina sargāt vidi 1

No 11. decembra vairākus mēnešus Rīgā un Latvijas pilsētās bērnus un vecākus aicinās izrāde “Trīs sivēntiņi un Cūkmens”. Pazīstamā pasaka par trīs sivēntiņiem pārtapusi mūsdienīgā muzikālā pasakā, kā arī sastapsim pašu slaveno Cūkmenu. Izrāde ir aicinājums aizraujošā veidā – dziesmās un dejās – uzrunāt bērnus vecumā no 5 līdz 13 gadiem, aicinot nepiegružot vidi.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 63
Veselam
Zinātnieki atklājuši iemeslu, kas varētu izskaidrot gados jaunu cilvēku biežo saslimstību ar vēzi
Lasīt citas ziņas

“Mūsu ideja ir tikpat vienkārša, cik sena – bērniem, līdz ar viņiem arī viņu vecākiem, ir jāsaprot, ka nedrīkst piemēslot dabu,” stāsta izrādes producente un dziesmu autore Laila Ilze Purmaliete, kurai doma par izrādes veidošanu radusies, kopā ar ģimeni piedaloties kārtējā lielajā talkā un novērojot, cik piegružota ir vide. “Mēs it kā sākam no otras puses – ja šī doma par tīru dabu iesakņosies bērnā, viņš pamudinās arī vecākus,” saka Purmaliete. “Vēlamies, lai šī mācība nebūtu garlaicīga un didaktiska, bet pie bērniem nokļūst ar dziesmām, dejām – oriģinālā izrādē. Domājam, ka izrāde noteikti iepriecinās!”

Jaunā teātra versijā trīs sivēntiņi ir par rukšiem pārvērsti zēni, kuri atbraukuši ar klasi ekskursijā uz mežu un, neklausot skolotājas brīdinājumus, mežā izmētā dažādus atkritumus. Cūkmens zēnus pārvērš par sivēniem, un nu viņiem sākas dramatiski un aizraujoši piedzīvojumi, kuru laikā viņi iepazīstas ar meža zvēriem – viltīgo lapsu Nelliju, naivo vilku Nātanu, zaķenīti, kas ir apēdusi bateriju un no tās smagi saslimusi, un gudro pūci Burdari. Zēniem ir jāpaveic gandrīz neiedomājamas lietas un jābūt ļoti nesavtīgiem, tikai tad viņiem būs iespēja pārtapt atkal par cilvēkiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Izrādes varoņu lomas izspēlēs, izdziedās un izdejos Latvijas Leļļu teātra aktieris Artūrs Putniņš, dejotāja Sarmīte Prule, Latvijas Radio vokālā ansambļa “Dzeguzīte” solisti – Emīls Guģis, Kristofers Zvejnieks, Rūdolfs Rumpis un Marta Guģe.

Paša nelāgā Cūkmena ādā iejutīsies šī tēla pieredzējušais kopējs – aktieris Ziedonis Veits, kurš jau kopš 2005. gada apciemo bērnus visā Latvijā, būdams AS “Latvijas valsts meži” kampaņas “Nemēslo mežā” galvenais varonis Cūkmens, kurš šoreiz nonācis uz skatuves. “Pirmoreiz ideja par izrādi radās jau pirms pieciem gadiem, kad nospēlējām vairākās izrādes VEF Kultūras pilī – toreiz vilka lomā iejutās dziedātājs Ralfs Eilands, bet sivēntiņu tēloja tagad pazīstamais jaunais dziedātājs Rihards Bērziņš. Tagad izaugusi jauna paaudze – gan skatītāji, gan aktieri, un ir skaidrs, ka mums ir jāatgriežas, lai runātu par šo tik svarīgo lietu,” stāsta Ziedonis. Aktieris atzīst: “Diemžēl tendence mēslot mežos joprojām nav izskausta. Treknajos gados mežos vairāk redzēju būvniecības atkritumus, bet tagad biežāk ir sadzīves atkritumi. Lielos “cūkmenus” jau vairs neizmācīsi, tur jāstrādā valsts sodu sistēmai, tāpēc lieku cerības uz mazajiem, un izrāde ir ļoti iespaidīgs veids, kā atkal runāt par šo tēmu. Izrāde ir laba un bērniem ļoti patīk – to redzēju pēc viņu reakcijas.”

Ziedonis priecājas, ka, kāpjot uz skatuves, bērnus ir iespēja uzrunāt izklaidējošā veidā, piemēram, izrādē Cūkmenam ir pašam sava dziesma. “Protams, mazākie reizēm drusku no manis nobīstas, neesmu taču nekāds labais tēls. Bet viss notiek, kā tam jānotiek, uzvar labais,” smaida aktieris.

Izrādes libreta autore un scenogrāfe ir Ilze Trumpe, tērpus veido tērpu māksliniece Danute Ābele. Izrādē mazos skatītājus priecēs arī videoprojekcijas, kuru autore ir Māra Ulme, bet horeogrāfijas autore ir televīzijas deju šova dalībniece Sarmīte Prule. Izrādes veidotāji aicina pēc izrādes fotografēties kopā ar pašu Cūkmenu un izrādes varoņiem.

Varbūt noder

Izrādes:

11. XII 13.00 Krustpils kultūras namā;

17. XII 13.00 Rīgā, VEF Kultūras pilī;

22. I 13.00 Cēsīs, CATA kultūras namā;

28. I 13.00 Kauguru kultūras namā;

30. I 13.00 Valmieras kultūras centrā;

4. II 13.00 Ogres kultūras centrā;

5. II 9.00 un 10.30 Baložu kultūras namā;

12. II 13.00 Ventspilī, teātra namā “Jūras vārti”;

18. II 10.00 Limbažu kultūras namā;

19. II 13.00 Jelgavas kultūras namā;

20. II 13.00 Dobeles pilsētas kultūras namā;

24. II 13.00 Rēzeknē, Latgales vēstniecībā “Gors”;

26. II 13.00 Liepājā, Latviešu biedrības namā;

10. III 13.00 Preiļu novada kultūras centrā;

12. III 13.00 Gulbenes kultūras centrā;

26. III 14.00 Salacgrīvas kultūras namā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.